News55

Hur mycket allsång tål vi?

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2017

Allsången i tv sjunger, i dubbel bemärkelse, på sista versen. Denna vecka tar vi farväl av ”Lotta på Liseberg” och ”Allsång på Skansen”. Äntligen. Är det inte dags för våra tv-kanaler att tänka om och ge oss något nytt nästa sommar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Varför görs inte fler tv-porträtt av stor artister – medan de lever?

Hur mycket allsång tål vi?

För mig har gränsen passerats för länge sedan. Numera matas vi även med norska allsångsprogram i och med att Sjuan sänder ”Allsång på gränsen”. Det bjuds inte på någon variation direkt. Pigga och glada, kvinnliga allsångsledare i alla tre program. Överentusiastisk publik, svindlande vyer över Stockholm med glittrande hav i motljus, Lisebergspublik med rosa kaninöron. Hur många gånger orkar man med ”Calle Schewens vals”?

På Skansen har det sjungits allsång sedan 1935, SVT har varit med sedan 1974. Liseberg har anlitat Lotta Engberg sedan 2004 och TV4 hängde på 2009. Norska Halden har varit värd för ”Allsång på gränsen” sedan 2007. På gränsen till det uthärdliga. Visst, Skansen drar 1,3 miljoner tittare och Liseberg 700 000 men vad jag efterlyser är lita nytänkande och nya grepp.

      LÄS MER: Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken

Framför allt Sveriges Television tycks vara livrädda för förändringar. Underhållning är inte en prioriterad programform där. Förr hade man en nöjeschef med hög profil och stor budget för underhållning i allmänhetens tjänst. I dag ligger underhållning under en programdirektör som även ska bestämma över kultur, drama, fritid och fakta, religion och livsåskådning och programinköp.

Underhållningen rullar på i gamla hjulspår på SVT. ”Diggiloo” dök upp 1998 och ersattes av karbonkopian ”Doobidoo” 2005. 20 år med exakt samma programkoncept som bästa fredagsunderhållning! Söndagsunderhållningen består av ”Så ska det låta” (som ju bygger på samma grundidé som ”Diggiloo” med artister som leker musiklekar) som sett exakt likadant ut sedan 1997. Tydligen gillar nya programdirektören mångkamp. Dagens nya ”underhållning” är antingen ”Mästarnas mästare”, ”Genikampen”, där genier bygger saker som exploderar, eller kommande ”Duellen”, som innehåller både dragkamp och skogshuggning.

      LÄS MER: Sven-Erik Magnusson älskade livet på scenen

ANNONS

Det finns med andra ord mycket att ta tag i vad gäller underhållningen på SVT. Börja med att lägga ned allsången, sedan ”Doobidoo” och till sist ”Så ska det låta”. Trevlig tv-höst!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS