News55
Detta är en sponsrad artikel

"Hur ska det sluta?"

Artikelbild
Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 15 okt. 2019Publicerad: 15 okt. 2019

Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är ett faktum. Många dör, tusentals flyr och ingen vet hur det slutar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är det rimligt att skriva en krönika om något som man inte vet så mycket om? Jag tycker det. En åsikt kan också grunda sig på oro, osäkerhet och kanske bristande förtroende. Jag är inte ensam om att veta lite om kopplingarna Sverige, NATO, USA och det obehagliga turkiska kriget.

Det lär ha börjat med ett telefonsamtal mellan Trump och Erdogan. Utan att på något sätt kolla med sina rådgivare ville tydligen Trump imponera på Erdogan och lovade på stående fot att USA skulle lämna kurderna därhän så det var bara för Turkiet att dra igång sin krigsmaskin.

Ett kort telefonsamtal mellan två ledare som saknar den fria världens förtroende och kriget är ett faktum. Många dör, tusentals flyr och ingen vet hur det slutar.

Enligt rapporteringen är USA och Turkiet två av de tyngre militärmakterna inom NATO. Kan det finnas någon som fortfarande förordar ett svenskt medlemskap i NATO.

Lek med den hypotetiska tanken att det går dåligt för Turkiet i deras krig. Så dåligt att motståndaren går in i Turkiet. Vad händer då? Kan det vara så illa att den NATO-regel som säger att medlemsländerna skall försvara varandra mot yttre angrepp träder i kraft? Tänk tanken och fundera på konsekvenserna.

Fundera också på vad Donald Trump har sagt ända sedan han valdes. ”USA har inte råd att vara världens polis.” Det är hans budskapet till världen och löftet till hans kärnväljare. Helt klart kommer USA att ta ett steg bakåt och frågan är då vem som tar ett steg framåt. Turkiet kanske som har en av världens mäktigaste arméer. En arme som dom inte tvekar att använda. Kan det finnas någon som hävdar att ett svenskt NATO-medlemskap skulle leda till ökad trygghet?

Såg ni Rapport fredag den 11 oktober. Nya utrikesministern Ann Linde har det inte lätt. Hon vill att EU skall införa ett vapenembargo, alltså ett stopp för vapenförsäljning till Turkiet. Det kan nog bli knepigt att få alla medlemsländer med sig.

I Rapportinslaget fick vi veta att i fjol sålde Sverige krigsmateriel för 300 miljoner till Turkiet. Vi fick också veta att Norge och Finland satt stopp för alla vapenleveranser till Turkiet, men inte Sverige.

ANNONS

 

Sverige fortsätter tydligen att sälja krigsmaterial till Turkiet eftersom vi inte har det lagliga regelverk som Finland har! Så sade utrikesministern.

 

Vad handlar det om? Vem styr landet om inte våra demokratiskt valda i riksdagen kan stoppa vapenleveranser för att försöka bromsa ett krig, som kan sluta hur som helst. Handlar det om pengar? Vilken roll har vapenindustrin? Finns det mörklagda överenskommelse?

Jag känner att det jag skriver skapar misstänksamhet och har konspiratoriska drag, men så blir det lätt när man känner oro, osäkerhet och kanske bristande förtroende.

ANNONS