News55

Nu måste frågor som berör äldre tas på allvar

Artikelbild
ENK÷PING 20131021
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 01 jan. 2017

Det mullrar i leden. Rösterna blir högre och högre. Vi är många – nästan 25% av hela väljarkåren. Jag talar om oss som är årsrika, vi som är 65 år eller äldre i Sverige. Vi är många och vi blir bara fler och fler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en av de reflektioner som jag gör när jag summerar år 2016. Vi på News55 har under året lyft frågor som berör de äldre. Och jag kan konstatera att sedan vi lanserade News55.se på sommaren 2015, så har allt fler nyhetsmedier också gjort det. I sina tryckta tidningar tar de numera kontinuerligt upp frågor som berör äldre. Under året har det handlat om att vi får fler fattigpensionärer, att äldre svälter på äldreboenden, att hemtjänsten inte hinner med, om att många äldre vill ha kvar kontanterna och att många vill fortsätta att arbeta efter 65 års ålder.

      LÄS MER: Artur Ringart: “Ingen ska behöva fira jul ensam”

Frågor som berör årsrika har blivit viktigare och uppmärksammas oftare. Det gläder mig. Vi på News55 står alltid på 55-plussarnas sida och vi känner att våra frågor också har blivit viktiga frågor för andra medier. Men inte bara för dem, även de politiska partierna har vaknat till liv och kom mot slutet av året med ett antal utspel.

En utredning ska se över de ojämlika pensionerna, där klyftorna inom pensionssystemet blir allt större. Det utlovas lika skatt på lika lön. Idag betalar pensionärerna högre skatt på sina pensioner (som i praktiken är en förskjuten lön), än de som har en arbetsinkomst.

Under året har jag varit  runt om i Sverige på News55 Seniorevent. Det är då som jag på ett högst påtagligt sätt har noterat att det gror och mullrar i de årsrika folkleden. När Björn Eriksson inför cirka 1 000 personer i Linköping frågade ”Vill vi ha kontanterna kvar ?” och då möttes av ett samstämmigt, rungande ”JA!” med nävar och armar i luften påverkades jag av den ilska som fanns i luften. Ilskan mot att ingen gör något. Att bankerna får agera hur de vill utan att myndigheterna ingriper. Jag är övertygad om att det parti som i kommande val lovar att kontanterna ska vara kvar som betalningsmedel och att bankerna måste kunna hantera kontanter har goda förutsättningar för att vinna röster.

      LÄS MER: Så har politiker och banker manipulerat bort kontanter

Vi har vår yngsta riksdag någonsin. De äldres röst är extremt dåligt representerad i vårt högsta beslutande organ i Sverige. Där har de politiska partierna ett ansvar och det finns många frågor att sätta tänderna i.

Jag har redan nämnt några, här är några till: Fler och bättre äldreboenden, tydliga kvalitetskrav på mat för äldre, förbättrad hemtjänst, sänkta kostnader för kollektivtrafik… Listan kan göras hur lång som helst.

ANNONS

Om ett och ett halvt år är det val i Sverige. Och redan under 2017 kommer pensionärsorganisationerna att mobilisera mot politikerna. Nu måste de ta frågor som berör äldre på allvar. Nu måste de lyssna och se till att vi får in fler äldre i riksdagen, kommunstyrelser och landstingen. Vi är också en del av Sverige och vi är många. Vi är en tillgång som sitter på enorma kunskaper och erfarenheter. Använd dem. Men vi är också en kraft – nära två miljoner röstande kan inget politiskt parti nonchalera.

Jag både hoppas och räknar med att 2017 kommer att bli året då Sveriges årsrika befolkning kommer att få ett större utrymme på den politiska agendan. Gott Nytt År.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS