News55

Det ger hjärtsjuka och deprimerade ökat hopp

hjärtsjuka
Forskarnas genombrott ger hjärtsjuka och deprimerade nytt hopp. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Nya läkemedel mot depression och hjärtsjukdomar – det kan bli kontentan av det “genombrott” som en forskargrupp nu gjort, berättar Newsweek.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett forskarteam vid Tammerfors universitet i Finland har kommit fram till att det finns en genetisk koppling mellan depression och hjärtsjukdomar.

Upptäckten kan leda till nya läkemedel för de två berörda och drabbade patientgrupperna.

Det rör sig om en “genmodul” som bidrar till att utveckla både depression och hjärtsjukdomar, enligt forskarna vars resultat av studien publicerats i tidskriften Frontiers in Psychiatry, berättar Newsweek.

I artikeln framgår det att 899 kvinnor och män mellan 34 och 49 år ingick i studien som lett fram till genmodul-upptäckten.

Forskarna undersökte riskfaktorer hos deltagarna för hjärt- och kärlsjukdomar från barndomen till vuxen ålder.

Genmodulen ökar risken för depression och hjärtsjukdomar

Vid ett annat tillfälle testade forskarna unga finländare för depressionssymptom genom en enkät. Deltagarna testades då även för risken att utveckla hjärtfel.

Nu har data från dessa äldre studier analyserats ytterligare, man har kikat närmare på blodet hos deprimerade och hjärtsjuka personer och fann då den aktuella genmodulen som ökar risken att drabbas av både depression och hjärtsjukdomar.

ANNONS

“De tre främsta generna från den här genmodulen är kända för att vara associerade med neurodegenerativa sjukdomar, bipolär sjukdom och depression. Nu har vi visat att de också är förknippade med dålig kardiovaskulär hälsa”, säger studiens huvudförfattare Binisha Mishra, postdoktoral forskare, enligt Newsweek.

Det är känt sedan tidigare att det funnits kopplingar mellan depression och hjärtsjukdomar.

Det nya är att det finns en genetisk koppling, en upptäckt som kan bana väg för nya läkemedel.

Läs även: Tommy Körberg: ”Började käka på mitt hjärta” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS