News55

1967 - ett riktigt popår!

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 dec. 2016

En ny svensk bok avverkar popåret 1967 då Jimi Hendrix bland annat spelade 30 gånger i Sverige. Artur Ringart har läst boken och träffat författarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vill ni vara med om en riktig nostalgitripp ? I boken Popåret 1967 har författarna Rolf Hammarlund och Peter Torsén fångat dåtidens anda och satt musiken i ett sammanhang med de stora händelser som inträffade i världen och Sverige då.

– Att det blev just 1967 var förlagets förslag, men vi tände direkt på idén. Det hände så mycket då, säger Rolf Hammarlund.

– Jimi Hendrix spelade i Sverige trettio gånger, Procol Harum gjorde årets låt ”A Whiter Shade of Pale”, The Beatles kom med sitt historiska album ”Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band” och Bee Gees, Traffic, Pink Floyd, Janis Joplin och The Doors fick sina genombrott.

Men boken handlar inte bara om musik. I kronologisk ordning får vi följa de stora världshändelser som ägde rum under 1967. Vietnamkriget och FNL-rörelsen, sexdagarskriget och Biafrakriget, världens första hjärttransplantation, i Sverige gick vi över till högertrafik och Carl Johan De Geer retade upp etablissemanget. Utöver det behandlar boken även film- och TV-året 1967.

I nära två år har Rolf Hammarlund och Peter Torsén arbetat med boken och de har haft en del hjälp genom Rolf Hammarlunds hyllade SVT-serie “Sixties”.

“Popåret 1967” är trevlig och underhållande läsning. Den innehåller många bilder som ger mig en riktig nostalgikick, ungefär som att bläddra i ett gammalt fotoalbum. Hela anrättningen är dessutom kryddad med intervjuer med några av dem ”som var med då”. En bok för oss som vill minnas och bli påminda om sextiotalet och 1967.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS