News55

81-åriga vardagshjälten Elise överfölls av gäng

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 15 maj 2017Publicerad: 15 maj 2017

Den hyllade vardagshjälten Elise Lindqvist, 81, har under flera års tid nattvandrat på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm för att stötta och hjälpa prostituerade. Nu har Elise råkat illa ut under en av sina nattliga vandringar, rapporterar Aftonbladet. – Polisen som kom till platsen sa att jag haft änglavakt, säger Elise.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 21 år tillbaka har 81-åriga Elise Lindqvist lyckats använda sig av sin trasiga bakgrund, bestående av bland annat prostitution och misshandel, för att hjälpa andra. Varje fredag nattvandrar hon i området runt Malmskillnadsgatan i Stockholm och är ett stöd för de som prostituerar sig där.

– Min drivkraft är att få dem att sluta, att visa att det finns hopp. De känner trygghet med mig och ser mig som en morsa, säger hon till Aftonbladet.

      LÄS MER: Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa – bit för bit”

Tilldelades Svenska hjältars pris för Årets Livsgärning 2015

Elise Lindqvist har hyllats för sina gärningar genom att hon bland annat tilldelades Svenska hjältars pris för Årets Livsgärning 2015. Men nätterna i Stockholm är tuffa, även för en vaksam person som Elise och i mars blev hon utsatt för något som satte djupa spår, rapporterar Aftonbladet.

– Jag stod nära en rulltrappa när ett gäng unga män kom. Plötsligt rusade en av dem fram och slog huvudet och överkroppen rakt i mellangärdet på mig. Det gick så fort, det var en riktig chock. Det var en så hård smäll att jag flög bakåt. Jag skrek för full hals, berättar Elise Lindqvist för Aftonbladet.

– Polisen som kom till platsen sa att jag haft änglavakt. Men det gjorde vansinnigt ont i ena knäet, fortsätter hon.

      LÄS MER: Politiker: “Våld mot kvinnor är den viktigaste jämställdhetsfrågan”

ANNONS

“Jag tänker inte låta det onda segra, inte på något sätt”

Det dröjde inte länge förrän hon var tillbaka där hon tycker sig göra mest nytta – hos “sina tjejer”.

– Jag vilar och äter smärtstillande. Men fredagen efter var jag tillbaka hos flickorna. Jag tänker inte låta det onda segra, inte på något sätt. Jag tänker att allt jag varit med om gör att jag kan hjälpa andra. Det finns hopp. Tänk att jag som föddes oönskad och behandlades som skräp har varit i Bryssel och träffat EU-parlamentariker för att prata om prostitution! säger hon.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS