News55

Advokatsamfundets Anne Ramberg kritiserad för uttalande om äldre

Artikelbild
STOCKHOLM 2009-03-31
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 20 sep. 2016Publicerad: 20 sep. 2016

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sade i Sveriges Radios söndagsintervju att humanismen kring flyktingmottagande kräver att bland annat landets äldre får göra avkall på sin välfärd. Nu får hon kritik för sitt uttalande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sveriges Radios söndagsintervju uttalade sig Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om kritiken kring Sveriges flyktingmottagande:

– Jag inser att alla de gamla människor som jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer som också tar sjukvård och skolor i anspråk. Men det är nog på det viset att humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd, säger Anne Ramberg.

      LÄS MER: Hårt tryck på välfärdsmiljarderna

Uttalandet kritiseras

Detta uttalande har fått kritik bland annat av historikern och författaren David Lindén i en debattartikel på Expressen:

“Det är tämligen magstarkt att be äldre som betalat in skatt ett helt liv att bita ihop för att humanismen skulle kräva att man gör ”avkall på sin välfärd”. Det är att bryta ett samhällskontrakt som i olika former har existerat sedan 1600-talet”, skriver David Lindén och avslutar:

“I ljuset av Rambergs ord skulle en valaffisch för exempelvis Sverigedemokraterna kunna anspela på Socialdemokraternas klassiska slogan från valet om ATP-pensionen 1958 ”Gärna medalj, men först pension”, men då i stället ”Gärna humanism, men först välfärd”.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS