News55

Rekryterare kritisk mot åldersdiskrimineringen

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 03 sep. 2015Publicerad: 03 sep. 2015

De äldre tar fram idéerna men de yngre får presentera för kund, det är ett exempel på den åldersdiskriminering Erik Haglöf, rekryterare, berättar om för News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– En känd kreatör i reklamvärlden skrev om hur han har haft i uppdrag att förse en stor byrå med starka idéer utan att få fronta mot kunden. En yngre person får istället vara ansiktet utåt och framföra presentationen framför kund. Man kan undra vad man är rädd för egentligen, säger Erik Haglöf, 50, som arbetat med rekrytering sedan 2001.

Han är vd vid Bohmans Nätverk och det här är bara ett exempel han har fått höra under sina år som rekryterare. Han uttrycker hur åldersdiskriminerande attityder påverkar rekryteringar, något han skrivit en debattartikel om i branschtidningen Resumé. Artikeln fick många att höra av sig. 

– Jag tror att många företag, inte minst efter en galopperande kvartalsekonomi efter Lehman Brothers-kraschen 2008, känner en press på sig att hänga med i digitaliseringen och automatiskt förknippar detta med ett behov av yngre medarbetare som ska garantera rätt utveckling.

Unga och oförstörda

Erik Haglöf ser, speciellt inom vissa brancher, hur det kan finnas en övertro på de unga. Nyexaminerade reklamare är heta på marknaden.

– Man tänker att de är unga och oförstörda, fyllda med lika galna som kreativa idéer och man vill rekrytera dessa talanger – men när man lägger för stor vikt vid ålder så blir det helt galet.

– Jag tror att det blir ett bättre urval i en rekryteringsprocess om man har med kandidater i olika åldrar och med olika erfarenheter.

Erik Haglöf gillar den rekryteringsprocess som vissa företag anammat. Istället för att kräva ett visst antal års erfarenhet, testas kandidater i större utsträckning i sina färdigheter och förmågor.

ANNONS

– På så sätt blir det en mer neutral rekryteringsprocess. Det är starkare kopplat till arbetsprestation.

Fler egna företagare

Hur framtiden ser ut vill inte Erik Haglöf spekulera allt för mycket om.

– Men det är en trend att fler personer väljer att hoppa på jobb som är projektbaserade och t ex fakturerar via egen firma. De sänker tröskeln till att få ett jobb, prioriterar att bara få sätta igång och arbeta framför att vänta tills de hittar ett mer traditionellt tillsvidarejobb med månadslön.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS