News55

Åldrandeexpert: "Vi kommer aldrig bli äldre än 115 år"

Artikelbild
Foto: Florian Launette/AP
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 07 okt. 2016Publicerad: 07 okt. 2016

Fransyskan Jeanne Calment var 122 år då hon gick bort 1997 och kom därmed att sätta rekord för människans livslängd. Men nu verkar mänskligheten ha nått sitt tak, säger åldrandeexperten Jan Vijg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste decennierna har människor levt längre än någonsin, men nu verkar den högsta åldersgränsen vara nådd. Det menar forskaren Jan Vijg, expert på åldrande vid Albert Einstein College of Medicine, i sin senaste studie.

– Från och med nu kommer människor aldrig bli äldre än 115 år, säger han till NY Times.

Frågan om det finns en naturlig gräns för hur gamla vi kan bli är både kontroversiell och omdebatterad inom forskarvärlden. Tidigare studier visar att den snabbast växande delen av befolkningen de senaste decennierna har varit gamla människor. 1968 var den äldsta uppnådda åldern 111 år. På 1990-talet hade siffran ökat till 115 år. Slutsatsen är att vi lever allt längre, men Jan Vijg har sett ett annat mönster.

      LÄS MER: Snart kan pensionsåldern höjas

Ett annat mönster

Forskarna kartlade hur många människor i olika åldrar som levde under ett visst år. Sedan jämförde man siffror från år till år för att beräkna hur snabbt befolkningen växte inom varje ålder. Och enligt forskarna har utvecklingen avstannat.

– När man tittar på den näst äldsta personen – och den tredje och den fjärde och den femte – är trenden alltid densamma. Det skulle behövas 10 000 världar som vår för att det skulle finnas en människa som skulle bli 125 år, säger Jan Vijg.

Forskare har länge debatterat huruvida det finns en naturlig övre gräns för hur länge en människa kan leva, och Jan Vijgs studie har fått kritik. Bättre sjukvård, bättre hälsa och ett sundare leverne har ökat människors möjligheter att leva ett långt liv, men enligt Jan Vijg kommer det ändå alltid en tidpunkt då kroppen kollapsar.

ANNONS

      LÄS MER: Är det här världens äldsta gympagrupp?

“Fokus borde ligga på att leva sunt inte bara leva länge”

Enligt Jan Vijg borde fokus inte ligga på att förlänga vår livslängd, utan att istället förlänga våra år av sunt leverne. Med hälsosamma vanor och effektiva läkemedel som kan hålla oss friska kan man komma långt.

– Det finns en god chans att förbättra vår hälsa, det är det viktigaste, säger han.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS