News55

Äldre finsktalande luras på pengar i Sverige

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN, 1991.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 19 sep. 2016Publicerad: 19 sep. 2016

Hittills har över femtio finsktalande personer blivit lurade på pengar de senaste månaderna. Gärningsmannen utger sig för att vara släkt eller bekant med offren, skriver Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedragaren ringer till äldre finsktalande personer i Sverige och utger sig för att vara en släkting från Finland som behöver hjälp i form av pengar.

– De brukar börja med att säga “hör du vem jag är?”. Den äldre tror då att det kanske är ett barnbarn. Gärningsmannen svarar att han står på motorvägen, har låst in nycklarna i bilen och väntar på en bärgare. Han ber då om att få låna pengar, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter till Sveriges Radio.

       LÄS MER: Polisen varnar: Ny våg av barnbarnsbedrägerier

Lena blev uppringd av bekant

Lena Lithen blev uppringd av en person som låtsades vara en bekant från Finland. Personen frågade sedan Lena om hjälp med pengar för att betala bärgning av sin bil.

Lena gav ut sitt bankkorts säkerhetskod men blev misstänksam när personen sa att en kompis till honom skulle komma hem till Lena för att hämta bankkortet. Lena beslutade sig då för att göra en polisanmälan och spärrade sitt bankkort.

– Jag känner mig väldigt stressad av det som hände. Jag var väldigt nervös, säger Lena.

   Jan Olsson uppmanar äldre att vara noggranna med vilka de talar i telefonen med. Han uppmuntrar även barn och barnbarn att varna äldre släktingar för riskerna med bedrägeri.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS