News55

Äldre luras av falsk färdtjänst utanför sjukhus

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 14 juni 2017Publicerad: 14 juni 2017

Äldre som råkar ut för bedragare är tyvärr ingen nyhet, men det är däremot bedragarnas senaste trick för att lura gamla på pengar. Nu låtsas de vara taxi- eller färdtjänstchaufförer och slår till utanför sjukhus, det rapporterar Direktpress.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har vid ett flertal tillfällen rapporterat om hur äldre råkar ut för bedragare som på olika sätt försöker komma åt deras pengar och värdesaker.

Det senaste tricket som bedragarna har satt i system är att låtsas vara taxi- eller färdtjänstchaufförer och hämta upp äldre utanför sjukhus. Under resans gång försöker bedragarna få tag på de äldres bankomatkort, det rapporterar Direktpress.

      LÄS MER: 92-åriga Ingalill lurades på allt hon ägde av hemtjänstpersonal

Ett flertal liknande anmälningar har inkommit till polisen sedan februari i år. Bland annat har bedragare slagit till utanför Dalens sjukhus och Sankt Eriks ögonsjukhus. Daniel Granström vid Globenpolisen i Stockholm är bekymrad.

– Det har kommit fram någon form av chaufför och målsägaren har frågat ifall det är taxi eller färdtjänst beställt i målsägarens namn, varpå chauffören sagt ja. Under bilfärden har chauffören sett när målsägaren slagit in sin kod. Man har sedan lyckats byta ut bankkortet mot ett annat och sedan har det dragits pengar från kontot, säger han till Direktpress.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot äldrebedragarna

Och brotten mot äldre är ett omfattande fenomen i samhället. News55 har rapporterat om Elsa Jönsson, 98, från Luleå som fick besök av en okänd kvinna som bad om ett glas vatten. Nästa morgon upptäckte Elsa att hennes plånbok var stulen. News55 har också uppmärksammat hur äldre blir lurade när de ska växla sina gamla sedlar. Tillvägagångssätten är många.

Enligt polisen finns det flera saker som du själv kan göra för att undvika att bli lurad. Låt till exempel inte någon stå för nära dig i bankomatkön och kan se din pin-kod och tänk efter innan du släpper in någon i ditt hem.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS