News55

Äldreboendet där du kan gå på spa och dricka öl i baren

Artikelbild
LONGYEARBYEN 20160229.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 31 aug. 2016Publicerad: 31 aug. 2016

Det norska äldreboendet har egen restaurang, matbutik, sportbar och spa – något som inte bara skapat större gemenskap bland de boende utan också – Plötsligt har de inte ont i höften längre, säger Hilde Helland som är dagschef på boendet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var 2013 som norska hälsoföretaget Unicare tog över det kommunala äldreboendet Manglerudhjemmet i Oslo. Den nya dagschefen Hilde Helland tyckte genast att verksamheten behövde fräschas upp. För Aftenposten berättar hon om hur de förvandlade det traditionella vårdhemmet till en rolig och händelserik mötesplats för de äldre.

– Vi såg att något behövde göras. Hemmet ligger i en gammal byggnad och kunde vara i behov av en uppfräschning, säger Hilde Helland till Aftenposten.

Trots knappa resurser inledde de en ombyggnation av äldreboendet. Man förvandlade alldagliga rum och förråd till spa och restaurang. Ett tidigare torrvarulager blev matbutik och med hjälp av fotbollslaget Våleränga kunde de också bygga en egen sportbar.

      LÄS MER: Döende fick liv – äldreboende anmäls

– Det är få män på norska äldreboenden och vi ville göra något för dem. Nu träffas de varje torsdag och har herrklubb. Det är så viktigt för dem att de inte missar ett enda tillfälle, säger Hilde Helland.


Delaktighet skapar trivsel

Tillsammans med personalen har de boende fått brygga sin egen öl och designa tillhörande etiketter. I butiken får de vara med och bestämma över vad som ska inhandlas och själva få välja vad de vill ha till lunch. Enligt Helland trivs de boende på hemmet med att få vara mer delaktiga i sin egen vardag.

– Plötsligt har de inte ont i höften längre. Det här är något som alla äldreboenden i Norge kan göra, säger Hilde Helland till Aftenposten.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS