Allt fler kör trots trafikfarlig syn - News55
Annons
Annons

Allt fler kör trots trafikfarlig syn

Uppdaterad: 2016-11-28 15:38

Motsvarande 1,3 miljoner svenska bilister har så pass nedsatt syn att de är en direkt trafikfara och 750 000 ser så pass dåligt att de idag inte skulle få ta körkort. Det visar den årliga Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare där 1 882 personer deltagit.

– Sverige bör införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder, säger Leif Petterson (S), ledamot i riksdagens trafikutskott till Bilprovningen.

Annons
Annons
De senaste åren har antalet bilister med trafikfarlig syn genomgått en stadig ökning och har aldrig varit så många som nu. Det framkommer i Bilprovningens och Synoptiks undersökning Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare.

      LÄS MER: Dags för uppkörning efter 75

“Vi behöver en förändring nu”

Enligt undersökningen har var femte av de 1 296 av svenska bilisterna som gjorde ett syntest i samband med Synbesiktningen så pass dålig syn att de börjar se oskarpt redan på en till två meters avstånd. Det motsvarar drygt 1,3 miljoner bilister i Sverige. 12 procent, det vill säga var åttonde av de svarande, har så pass dålig syn att de inte skulle klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd. Drygt 750 000 bilister skulle därmed inte få ta körkort idag.

– Antalet dödsoffer i trafiken har ökat i år vilket indikerar på att det inte räcker med att satsa på hårda faktorer som vägar. Vi behöver en förändring nu, och den måste på ett tydligare sätt inkludera oss själva – människan bakom ratten, säger Leif Petterson (S), ledamot i riksdagens trafikutskott till Bilprovningen.

– Sverige bör införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder, fortsätter han.

      LÄS MER: Tog bilen till uppkörningen

Annons
Annons

Nio av tio vill se regelbundna syntester för bilister

Sverige sticker ut internationellt genom att man bara gör synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd, medan de flesta andra EU-länder återkommande kontrollerar synen på bilister även efter att de har tagit körkort. Av Synbesiktningen framkommer också att nio av tio svarande bilister vill se lagstadgade krav på regelbundna syntester för bilister.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Sammanfattning av resultatet av Synbesiktningen

  • Undersökningen visar att trots att nio av tio av de svarande bilisterna tycker sig ha tillräckligt bra syn för att garantera att de kör trafiksäkert är var femte en trafikfara och närmare var åttonde skulle inte få körkort i dag.
  • Var åttonde bilist, 12 procent av de svarande, har en synskärpa som inte når upp till dagens krav för att erhålla körkort.
  • Samtidigt framkommer att 20 procent av de svarande aldrig har undersökt sin syn sedan de fick körkort. 8 procent uppger att de gör en synundersökning, men endast vart tionde år. Nio av tio vill ha lagkrav på återkommande synundersökningar av bilister.
  • Sammanfattningvis kör alltså drygt 750 000 svenska bilister med olaglig syn.

Källa: www.bilprovningen.se

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Allt fler kör trots trafikfarlig syn Allt fler kör trots trafikfarlig syn