News55

"Äntligen Hemma"-bråket fortsätter - Lulu Carter hotar anmäla Martin Timell

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 dec. 2015

Den före detta programledaren Lulu Carter berättar bland annat om en sexistisk mobbningsjargong på arbetsplatsen och säger nu till Expressen att hon funderar på att anmäla Martin Timell och producenten Daniel Röös till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– När det sker mobbning, trakasserier, sexism eller vad det nu än handlar om, som gör att människor känner sig utsatta och ledsna på en arbetsplats, då finns det en instans att vända sig till. Det är många kvinnor och män som har mejlat mig och tycker att det är fantastiskt att vi kommer ut och är modiga kring det här. Det är viktigt att informera om vart man kan vända sig för att få hjälp. Det ska aldrig någonsin kunna bli som det har varit för oss, säger den före detta “Äntligen Hemma”-programledaren Lulu Carter till Expressen.

      LÄS MER: “Två år då jag ständigt känt mig motarbetad”

Det var i november som flera tidigare “Äntligen Hemma”-programledare gick ut i media och berättade om den negativa stämningen på redaktionen. TV-snickaren Björn Christiernsson sade då att han under två års tid ständigt känt sig motarbetad och att det rådde en ”management by fear”-stämning på arbetsplatsen.

      LÄS MER: TV4 utreder “Äntligen Hemma”-kritik

– Folk mår inte bra, det är stökigt. Man blir lovad mycket som inte hålls. De personer som har störst inflytande och makt bryr sig inte om det som normalt brukar sätta formen för en arbetsplats. Ord som respekt, tillit, öppenhet eller möjlighet att påverka är näst intill obefintliga, sade han till Aftonbladet.

Martin Timell slår ifrån sig kritiken

Björn Christiernsson berättade vidare att han tappat räkningen på hur många som sparkats från “Äntligen Hemma” under de elva år han arbetat med programmet. Men TV-profilen Martin Timell slog ifrån sig kritiken i en uppföljningsartikel och sade att det finns en tanke bakom att programledarna byts ut mellan varven och att den enda som varit med från allra första början är han själv.

      LÄS MER: Rappne om “Äntligen hemma”-mötet

ANNONS

Producenten Daniel Röös höll heller inte med Snickar-Björn och kommenterade:

– Jag skulle vilja påstå att det är tvärtom, att alla som har något att bidra med får plats med det i ”Äntligen Hemma”.

 Lulu Carter hotar anmäla

Strax efteråt lät sig även tidigare programledarna inredaren Lulu Carter och trädgårdsmästaren Bosse Rappne intervjuas om sin tid på “Äntligen Hemma”. De berättade om den ständiga rädsla de känt över att förlora jobbet eftersom Martin Timell var den som bestämde. Lulu Carter sade att det rådde en sexistisk och rasistisk mobbningsjargong på arbetsplatsen och i en artikel publicerad i gårdagens Expressen hotar hon med att stämma Martin Timell och Daniel Röös.

– Om de inte gör någonting åt det kommer jag personligen gå till Diskrimineringsombudsmannen och ta upp det här för att visa att jag vågar göra det. Jag kommer berätta min historia, vad jag var med om. När man gör den här typen av anmälan blir det en offentlig handling som vem som helst kan ta del av, säger hon till Expressen.

Tidigare visste hon inte att hon kunde vända sig till DO.

– Även om jag vetat det hade jag säkert inte vågat, för så illa kan det se ut många gånger i den här branschen.

Enligt Expressen har TV4 haft ett krismöte och arbetar just nu mot en lösning.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS