News55

Nytt bedrägeri lurar äldre på pengar

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 07 aug. 2015Publicerad: 07 aug. 2015

"Hej, jag kommer från Riksbanken". Så kan det låta när okända människor knackar på hos pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen varnar för ny metod bedragare använder för att stjäla pengar av de äldre.

– Det verkar inte finnas någon gräns för deras uppfinningsrikedom. Det vi ser nu är en variant av bedrägerier som tycks bli allt vanligare, säger Ditte Westin vid Nationellt Bedrägericenter.

Det nya sättet att lura till sig pengar av de äldre är genom att utge sig vara från Riksbanken. Oväntade hembesök av en man som påstår att han kan hjälpa till inför det aktuella sedelbytet har rapporterats denna månad, detta skriver polisen i ett pressmeddelande.

– I början av augusti ringde en bedragare på dörren hos en 97-årig kvinna i Örebro. Han var välklädd i mörk kostym och vältalig och påstod att han kom från Riksbanken och erbjöd sig att hjälpa till inför det aktuella sedelbytet berättar Ditte Westin.

Mannen sade att det enda han behövde av kvinnan var bankkort och identitetskort men kvinnan tackade nej.

– Dagen efter, den 3 augusti, ringde bedragaren på dörren hos en 86-årig man och drog samma vals.

Och denna gång lyckades mannen lura av mannen att lämna ifrån sig korten, men efter att mannen ringt sin son spärrades kortet.

Tidigare har ett välrapporterat tillvägagångssätt varit när äldre personer fått veta att de har vunnit på lotteri och att de kan få vinsten insatt direkt vid ett besök i hemmet.

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS