Bristande trygghetsrutiner drabbar äldre - News55
Annons
Annons

Bristande trygghetsrutiner drabbar äldre

Uppdaterad: 2019-09-07 17:05

Många äldre har trygghetslarm hemma som ett sätt att snabbt kunna få hjälp. Men ny statistik från Socialstyrelsen visar att flera av landets kommuner saknar tidsgränser och rutiner för hur lång tid de äldre behöver vänta innan de får assistans.

 

 

Annons
Annons

Många äldre kan få vänta länge på svar när de larmar på sitt trygghetslarm innan hemtjänsten kommer. Detta trots att de enligt lag har rätt att känna sig trygga.

I Örebros län är rutinen att en vårdtagare som larmat bara ska behöva vänta en halvtimma på hjälp, trots det fick en vårdtagare vänta i över två timmar, skriver Anna Bäsén i en krönika i Expressen.

Vissa saknar helt tidsgränser

      LÄS MER: Vad hände med det hyllade begreppet trygghet?

Socialstyrelsens nya statistik bekräftar bilden av de långa väntetiderna då många kommuner helt saknar garanterade tidsgränser för hur lång tid det får ta innan de äldre får kontakt.

”Allt fler äldre bor hemma med mer komplexa problem. Som ensamboende är man utsatt och beroende av larm. Då är det en trygghet att kommunen lovat att man kommer inom en viss tid.”, säger Marianne Lidbrink på Socialstyrelsen.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bristande trygghetsrutiner drabbar äldre Bristande trygghetsrutiner drabbar äldre