News55

Debattören: De äldre behöver gemenskap, inte psykofarmaka

Artikelbild
Antidepressiva mediciner fungerar sämre på äldre, men biverkningarna blir fler. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 jan. 2017

Läkare borde ordinera ”Gemenskap” för äldre istället för psykofarmaka, det skriver Monica Blomberg, tf förbundsord­förande i Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG) i tidningen Dagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ensamhet är ett växande problem bland äldre i Sverige. Den ensamhet som kan uppstå efter att en livspartner har gått bort, vänner försvinner eller efter att man drabbats av demens och inte längre känner igen sina nära och kära, är svår att hantera, det skriver Monica Blomberg, tillförordnad förbundsord­förande i Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG), i tidningen Dagen.

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

“Det borde stå ”Gemenskap” istället för psykofarmaka”

För många äldre är den enda kontakten hemtjänsten, men med ett pressat schema är det svårt att hinna med några djupare samtal. “Några snabba ord, sedan ensam igen”, skriver Monica Blomberg. Det kan stiftas lagar mot mycket som angår äldre, men inte mot ensamhet.

Ensamhet kan ge upphov till psykiska besvär vilka i sin tur bearbetas med antidepressiva läkemedel, men istället borde samhället gå in och ta tag i det verkliga problemet, bristen på mänskliga möte, inte effekten av det. “Det borde stå ”Gemenskap” som läkemedel i stället för psykofarmaka”, skriver Monica Blomberg och eftersöker från samhällets sida en större lyhördhet för hur äldre vill leva sina liv.

“De som levt ett långt liv har mycket att ge och behöver bli sedda”, avslutar Monica Blomberg i tidningen Dagen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS