News55

Det är alltid någon annan som skräpar ner

Artikelbild
Jennifer Bark
Jennifer Bark
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 juli 2015

Ana Martinez krönika om att det nya Lort-Sverige har väckt stort engagemang. Många tycks hålla med. Bland de som har reagerat är organisationen Håll Sverige rent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent. Håller du med Ana Martinez, har vi svenskar blivit sämre på att hålla rent i naturen?
– Ja, tyvärr har vi det. Det är ett ökande problem, att människor inte vill ta ansvar.

Är det en generationsfråga, ser ni skillnad på yngre och äldre i inställningen till skräp?
– Jo, det gör vi. Undersökningar vi gjort visar att personer födda efter 1980 har en annan inställning. De har i större utsträckning en förväntan på att någon annan ska plocka upp.

Men samtidigt pratas det ju ganska mycket om miljö nu? Vi ska sopsortera, panta mera och äta ekologiskt. Eller är det bara en image vi håller upp för våra grannar?
– Lite så är det nog tyvärr. När vi frågar våra konsumenter svarar de alltid att det är “någon annan” som står för nedskräpningen.

Varför har vi, eller ”dom”, blivit så lortiga då?
– Det är en effekt av ökad konsumtion. Om man tittar på vilket slags skräp det är vi har omkring oss, är det nästan uteslutande konsumtionsvaror. Lattemuggar, fimpar och så vidare.

På vilket sätt jobbar ni för att hålla Sverige rent?
– Vi jobbar mycket med riktade insatser. Vi har ett helt utbildningsprogram med nära 3000 förskolor och skolor anslutna. Vi anordnar skärpplockar-aktiviteter på våren för allmänheten, det lockade senast 800 000 personer. Vi riktar oss också mycket mot kommuner, utbildar och stöttar dem i att bli bättre, till exempel på att göra skräpmätningar.

Ger det effekt?
– Ja. I de kommuner där man sätter fokus på det och jobbar systematiskt med skräphantering ser vi tydliga resultat.

Hur pass stort är problemet rent ekonomiskt?
– Uppskattningsvis kostar nedskräpningen Sverige 2 miljarder kronor per år.

Så vad behöver vi göra för att minska kostaderna och framför allt ”lorten”?
– Det behövs större politiska åtgärder, att ställa högre krav på producenter att ta ansvar. Vi behöver öka kunskapen, prata mer om det. Men framför allt måste vi börja agera!

ANNONS

Hur då?
– Alla måste ta individuellt ansvar. Börja med att plocka ett skräp om dagen. Det är ju faktiskt inte svårare än att böja sig ner och plocka upp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS