Äldre kvinnor diskrimineras i mammografin - News55
Annons
Annons

Äldre kvinnor diskrimineras i mammografin

Uppdaterad: 2018-06-27 16:38

Kvinnor efter en viss ålder behandlas av regeringen som om de vore mindre värda. Det anser Christina Rogestam och Gösta Bucht på SPF Seniorerna, som går ut hårt i en debattartikel på SVT Opinion.

Annons
Annons

Är äldre kvinnors liv mindre värda? Det frågar sig Christina Rogestam, förbundsordförande, och Gösta Bucht, sakkunnig inom vård och omsorg på SPF Seniorerna, som i en debattartikel på SVT Opinion går till angrepp mot regeringen.

Annons
Annons

Bakgrunden till frågeställningen är den särbehandling som uppstått i regeringens avgiftsfria mammografiscreening som från och med 1 juli i år erbjuds för kvinnor i åldrarna 40-74 år. Initiativet togs för att stärka kvinnors hälsa och öka screeningundersökningarna i ekonomiskt svaga grupper.

”Det är uppseendeväckande att staten, med en lag emot åldersdiskriminering och vars Hälso- och sjukvårdslags mål är en vård på lika villkor för hela befolkningen, inför regler där människor särskiljs”, skriver de på SVT Opinion.

Sänder ut fel signaler

Varje år drabbas ungefär 2000 kvinnor över 75 år av bröstcancer, det motsvarar ungefär var femte bröstcancerpatient. Mammografi är avgörande för om cancern upptäcks i tid, vilket ökar chanserna till bra behandling för att överleva – oavsett ålder.

En allvarlig konsekvens som Christina Rogestam och Gösta Bucht anser att åldersgränsen för med sig är att den sänder ut fel signaler.

“Det kan lura äldre kvinnor att tro att risken att drabbas minskar med åren, när det är precis tvärtom!” skriver de på SVT Opinion.

Hela frågeställningen anser de också belysa ett större problem – nämligen att det satsas för lite på forskning om sjukdomar bland äldre.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Äldre kvinnor diskrimineras i mammografin Äldre kvinnor diskrimineras i mammografin