News55

DO: "Förutfattade meningar om åldrandet måste omprövas"

Artikelbild
Alla drömmer väl om ett gott liv som pensionär. Det är bra att ha koll på hur olika livsval påvekar pensionens storlek. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 dec. 2016

20 procent av Sveriges befolkning väntas år 2020 vara över 65 år. Samtidigt är allt fler äldre fortsatt aktiva, inte minst på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att förutfattade meningar om åldrade omprövas, det fastslår Diskrimineringsombudsmannen (DO) i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medellivslängden i Sverige har ökat under de senaste åren och andelen personer över 65 år beräknas öka med 41 procent från 2009 till 2035. Det framkommer i en rapport från Diskrimineringsombudsmannen (DO). Samtidigt är allt fler äldre fortsatt aktiva på grund av förbättrad hälsa och att vi lever längre. Därför är det mer än viktigt att förlegade föreställningar om åldrande omprövas för att undvika åldersdiskriminering, menar DO.

      LÄS MER: Äldre känner sig pressade att gå i ofrivillig pension

Vi går mot ett hårdare samhällsklimat

DO:s rapport utgår från frågeställningen “Var fanns de största riskerna för diskriminering i Sverige?”. Man har studerat flera områden – som arbetsliv, utbildning, varor och tjänster, socialtjänst och hälso- och sjukvård – för att kartlägga de utmaningar som står för dörren när det kommer till diskriminering. Enligt DO pekar allt på att vi i Sverige står inför ett hårdare samhällsklimat framöver.

Sådant som ökad segregation, ett allt tuffare klimat på arbetsmarknaden och en samhällsdebatt som både är mer polariserad och normaliserar extrema åsikter, kommer att framkalla ökad diskriminering inom alla områden.

      LÄS MER: Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Förutfattade föreställningar om åldrandet måste omprövas

Runt år 2020 väntas 20 procent av befolkningen vara över 65, men åldersgruppen 65+ är en grupp som upplever att de diskrimineras i samhället, inte minst på arbetsmarknaden. Eftersom många äldre är aktiva långt upp i åldrarna löper de stor risk att utsättas för diskriminering i form av föreställningar om åldrande i exempelvis förhållande till svaghet eller ovilja att lära nytt.

Och det kommer att behövas mer arbete för att bryta de här föreställningarna, menar DO, särskilt om man kommer genomföra förändringar i arbetslagstiftningen och senarelägga pensionsåldern.

Rapporten har nu överlämnats till regeringen och ska ligga till grund för DO:s verksamhet framöver.

      FLER NYHETER: Mer för med livserfarenhet
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS