Drastisk ökning av kriminella äldre i Japan - News55
Annons
Annons

Drastisk ökning av kriminella äldre i Japan

Uppdaterad: 2019-09-07 16:55

Japan har världens äldsta befolkning och på senare år har antalet kriminella över 65 år ökat lavinartat, det rapporterar Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Hela 2 496 personer över 65 år sattes i fängelse i Japan 2016. Den innebär en ökning med 400 procent sedan 1997. De flesta som dömts har gjort sig skyldig till snatteri och stöld, något som kan bero på att antalet fattiga i landet ökar enligt japansk polis, det skriver Dagens Nyheter.

Japanska justitiedepartementet publicerar årligen så kallad ”vitbok” där landets myndigheter lyfter problemet med att allt fler äldre begår brott. Detta innebär i praktiken att fler fängelser måste byggas om för att kunna ta hand om de kriminella äldre.

      LÄS MER: Sveriges pensionärer fattigast i Norden

Större risk att falla tillbaka

Även antalet trafikolyckor med förare över 75 år har ökat enligt vitboken. På tio år har antalet bilolyckor med äldre förare ökat med 12 procent.

Det visar sig också att kriminella över 65 löper större risk att falla tillbaka i brottslighet två år efter att de avtjänat sitt fängelsestraff, till skillnad mot personer mellan 30 och 64 gör.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Drastisk ökning av kriminella äldre i Japan Drastisk ökning av kriminella äldre i Japan