EU-dom: Försenade flygresenärer får rätt till ersättning - News55
Annons
Annons

EU-dom: Försenade flygresenärer får rätt till ersättning

Uppdaterad: 2015-09-22 17:46

Nu blir det lättare att få ersättning för försenade flygningar orsakade av tekniska fel, meddelar Travel News. En EU-dom skärper kraven på flygbolagen som försöker slippa betala.

Annons
Annons

Enligt en EU-dom i förra veckan skärps ersättningskraven och inte ens oförutsedda fel som inte kunnat upptäckas vid inspektion friskriver bolagen från ansvar.

– Domen kommer att påverka våra beslut, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norwegian, det flygbolag som varit allra sämst på att följa Allmänna reklamationsnämndens utslag, till Travel News.

I hela 34 fall har Norwegian vägrat ersätta passagerare för förseningar men den aktuella EU-domen innebär alltså att bolaget i fortsättningen i större utsträckning kommer att kompensera sina kunder.

Förseningar orsakade av fabrikationsfel

Tidigare har man, liksom flera andra bolag som varit dåliga på att följa ARN:s utslag, motiverat sina beslut med att förseningarna berott på fabrikationsfel.

– Nu krävs att det är extrema avvikelser för att man ska kunna hävda att det är extraordinära omständigheter, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson till Travel News.

Ett flertal av ärendena gällande Norwegian har berott på introducerandet av nya Boeing 787 Dreamliner och dess många förseningar på bolagets långlinjer. Förseningarna har många gånger orsakats av det serviceavtal Norwegian har med Boeing vilket inneburit att man vid tekniska problem tvingats flyga in reservdelar från bland annat USA.

      LÄS MER: Kryssa och slå hål på dina fördomar (sponsrad)

Annons
Annons

På den svarta lista som Vagabond och konsumenttidningen Råd & Rön sammanställt över de resebolag som varit sämst på att följa ARN:s rekommendationer följs Norwegian av Primera Air, Wizz Air, Hovslätts Bussresor, Framtidsresor, Tailwind Airlines, Air China och British Airways.

För två år sedan toppades listan av Ryanair som i år inte längre finns med.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel EU-dom: Försenade flygresenärer får rätt till ersättning EU-dom: Försenade flygresenärer får rätt till ersättning