News55

Finska postanställda ska ta seniorer på promenad

Artikelbild
Foto Hasse Holmberg / SCANPIX
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 nov. 2016

Finlands motsvarighet till Posten vill satsa på hemtjänst för äldre och startar därför tjänsten "Promenadkompis" där postanställda ska ta ut seniorer på promenad, skriver svenska Yle.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Posti, Finlands motsvarighet till Posten, ska erbjuda hemtjänst för äldre som vill ha promenadsällskap. Från och med januari nästa år kommer tjänsten “Promenadkompis” vara tillgänglig där postanställda ska ta ut seniorer i friska luften, skriver svenska Yle.

      LÄS MER: Äldreboendet med pubkvällar: “Man måste ju rulla hatt”

“Vårt mål är att pigga upp äldre”

– Vårt mål är att pigga upp äldre och erbjuda dem en samtalspartner i vardagen. Promenadkompisen stöder kunden så att han eller hon kan upprätthålla sin rörelseförmåga, berättar Petri Kokkonen, chef för Postis hemtjänster i ett pressmeddelande.

Promenadkompisen besöker den äldre en eller två gånger i veckan mellan en halvtimme och en timme per besök. Den äldre får själv välja takt och rutt. Enligt Posti är hemtjänsten något som bör utvecklas i takt med att brevposten minskar.

      LÄS MER: Varför är de gamla så ensamma i Sverige?

“Ensamhet är den största orsaken till oro hos åldringar”

Jaakko Valvanne, professor i geriatrik, anser att seniorer generellt sett skulle behöva aktivera sig mycket mer, men att sällskap är av lika stor vikt för en människas välbefinnande.

ANNONS

– Ensamhet är den största orsaken till oro hos åldringar. En promenadkompis bidrar med social samvaro och piggar upp dagen. Om dagen inte är så bra, kan man i stället för att gå ut sitta och samtala och spela något, eller göra något annat som den äldre människan önskar. Detta har också en stor betydelse för välbefinnandet, berättar Jaakko Valvanne i Postis pressmeddelande.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS