News55

Fler fall av prostatacancer kan upptäckas med nytt test

Artikelbild
PSA-prov i form av ett blodprov, som används för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 dec. 2016

Varje år drabbas drygt 10 000 män i Sverige av prostatacancer och av dem dör 2 500 i sviterna av sin sjukdom. Trots det är de metoder som används för att upptäcka sjukdomen både smärtsamma och osäkra. Därför har svenska forskare kommit fram med ett nytt alternativ - Stockholm3-testet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och majoriteten av de 10 000 män som årligen drabbas är mellan 50 och 70 år. Fram till idag har det så kallade PSA-provet använts för att testa män för prostatacancer – ett test som har visat sig vara både osäkert och ineffektivt. Därför har forskare vid Karolinska institutet i Stockholm kommit fram med en ny metod – Stockholm3-testet.

– Det är fascinerande att ha varit med och tagit fram en metod som innebär en sådan stor förbättring för så många, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi och vikarierande prorektor vid Karolinska Institutet, till News55.

Arbetet med att forska fram Stockholm3-testet startade för drygt fem år sedan och är på många sätt en banbrytande innovation, menar Henrik Grönberg.

– Vi har kombinerat så många markörer som möjligt i ett och samma blodprov, vilket gör testet mycket säkrare. Därefter har vi låtit 58 000 män i Stockholm testa det och provet har gett bättre resultat än vad jag hade hoppats. Med det nya testet kan vi minska antalet onödiga biopsier med 50 procent och hitta 20 procent fler fall av den farliga cancern.

      LÄS MER: Här dör flest i prostatacancer

Många män behandlas i onödan

Idag använder sig läkare av ett blodprov som kallas PSA-provet för att upptäcka prostatacancer. Det innebär att man mäter halten av ett visst protein som tillverkas i prostatakörteln och som finns i små mängder i blodet. Förhöjda halter av proteinet kan innebära att man har prostatacancer, men det kan också innebära att man exempelvis bara har fått urinvägsinfektion, berättar Henrik Grönberg.

–  Problemet med PSA-provet är att det är osäkert och i fyra av fem fall visar sig PSA-provet vara falskt positivt vilket gör att många män behandlas helt i onödan.

Även om PSA-provet har bidragit till en stor förbättring då prostatacancern i Sverige har gått ned med drygt 30 procent de senaste femton åren har vi betalat ett högt pris, menar Henrik Grönberg.

–  Om ett PSA-prov visar sig vara positivt är nästa steg att man gör en biopsi, det vill säga att en läkare sticker upp tolv nålar genom ändtarmen för att undersöka prostatan. Detta är mycket smärtsamt och obehagligt och man kan också drabbas av blodförgiftning vilket medför sjukhusvård. Om PSA-provet sedan visar sig vara falskt alarm är den här proceduren verkligen något man vill undvika. Det kan vi göra med Stockholm3-testet, säger Henrik Grönberg.

      LÄS MER: Det är en kamp att bli undersökt i den nya snålvården

Prostatacancer är, som Henrik Grönberg uttrycker det, lite av ett mysterium. Det finns två olika former av prostatacancer: En elakartad som måste behandlas och en snällare variant som inte behöver behandlas. Det finns inga tidiga symptom på prostatacancer utan sjukdomen gör sig påmind först efter att cancern redan har gått för långt. Trots att så många män drabbas finns det många frågetecken som forskarna inte har lyckats räta ut. Till exempel varför man drabbas.

– Vi vet att det finns en stark ärftlig faktor och att cancern också kan påverkas av omgivningen. I Asien är andelen som drabbas av prostatacancer mycket låg, liksom i Sydamerika och till exempel har man sett att de som flyttar från Asien till USA har förhöjd risk för att insjukna, likväl som nästa generation. Så vi vet att det handlar om omgivningsfaktorer, men om det är miljö, kost eller livsstil vet vi inte. På så sätt är prostatacancern lite av ett mysterium.

      LÄS MER: Jag blir mörkrädd över hur vi behandlar våra äldre

“Jag visste inte vart livet skulle ta vägen”

Kent Lewen är ordförande för Prostatacancerförbundet i Blekinge och i sitt arbete träffar han många män som har drabbats av prostatacancer. Han upplever att det finns ett stort tabu kring ämnet, berättar han.

– Det här är en sjukdom som är svår att prata om för den berör föreställningar om sådant som manlighet, intimitet och sexualitet. Män och sjukdomar är en svår kombination och det finns för få ambassadörer som är ute och informerar om prostatacancer och som trycker på. Det är det jag försöker göra för situationen är ohållbar, säger Kent Lewen.

Med ohållbar situation menar Kent Lewen till exempel att väntetiden från att en misstanke om prostatacancer uppstår till att man påbörjar en behandling kan vara så lång som 170 dagar, jämfört med en väntetid på drygt 20 dagar för bröstcancer. Kent Lewen beskriver Stockholm3-testet som ett framgångskoncept, men för att verkligen göra skillnad måste man först bryta tabut kring prostatacancer, menar han.

– Eftersom jag själv har haft prostatacancer vet jag hur svårt det kan vara att prata om det. Jag fick ju en chock och visste inte vart livet skulle ta vägen när jag fick veta att jag var sjuk, men efter några månader gick jag ut och berättade om min cancer. Jag minns att jag fick mycket stöd och uppskattning från folk, men jag minns också att det var svårt att hitta någon som delade mina erfarenheter och som jag kunde prata med. Det är därför det är så viktigt att vi pratar om prostatacancer. Det är det enda som hjälper, säger Kent Lewen.

      LÄS MER: I sjukvården ska en pensionär vara lika viktig som en VD

“Det här är ett väldigt stort steg framåt”

Även Henrik Grönberg delar Kent Lewens uppfattning om vikten av en större öppenhet när det kommer till att prata om manlig hälsa. Även om Stockholm3-testet än så länge främst är tillgängligt för män i Stockholm och bekostas av männen själva, är nästa steg att se till att testet också blir tillgängligt i resten av landet. Just nu undersöker Socialstyrelsen om det även finns skäl att inför screening, alltså att precis som man gör med mammografi regelbundet kalla män från 50 år och uppåt till screeningar för att redan i tidigt stadium upptäcka prostatacancer. Men det går trögt framåt, berättar Henrik Grönberg.

– Det finns ett enormt intresse för Stockholm3-testet. Jag har pratat med urologer som berättar att det enda deras patienter pratar om är när Stockholm3-testet blir tillgängligt för dem, men dagens sjukvård är tröga på att ta till sig nya saker. Även om testet är gjort efter konstens alla regler finns det en skepsis som jag ibland kan undra över. Stockholm3-testet innebär inte bara en stor förbättring för patienterna, det är också ekonomiskt lönsamt för sjukvården. Det här är ett väldigt stort steg framåt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS