News55

Grattis Janne Schaffer 70 år idag!

Artikelbild
Foto: Johan Engman / SCANPIX
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 24 sep. 2015Publicerad: 24 sep. 2015

Vännerna Lasse Åberg och Ted Åström berättar om sina första möten med Janne Schaffer som fyller 70 år idag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en imponerande karriär han har bakom sig, gitarristen och kompositören Janne Schaffer som just idag fyller 70 år.

Under sina 45 år som artist har han hunnit ge ut närmare 30 album under eget namn och spelat med både svenska och internationella storstjärnor som Bob Marley, Toto och inte minst ABBA vars låtar han medverkat på inte mindre än 47 gånger. Ring ring, Waterloo, Mamma mia, SOS och Thank you for the music är bara några …

      LÄS MER: Schaffer ger över 50 000 till UNHCR      

Janne växte upp i Blackeberg och byggde sin första akustiska gitarr i träslöjden efter några misslyckade pianolektioner för mamma Berit. Han började spela i olika lokala band och det var i den vevan han första gången kom i kontakt med Ted Åström som han skulle ha ett långt samarbete med genom åren.

– Jag hade sett Janne stå i tunnelbanan och spela flera gånger när vi båda var 17 år, berättar Ted.

– Sedan började vi umgås och brukade sitta hemma hos honom och digga plattor. När vi startade bandet Ted and the Caracas kom vi så småningom med i Tio i topp 1964 med en av våra låtar. Sedan började han spela i Sleepstones och frågade om jag ville vara med. Särskilt nöjd är jag nog med låten ”The same old thing” som vi skrev tillsammans, även om den kanske var lite gapig.

      LÄS MER: Därför var musiken bättre förr

Hur mycket ses ni nu för tiden?

ANNONS

–Vi träffas ju i samband med Electric Banana Band, men man kommer ifrån varandra lite med åren. Jag måste ringa och gratulera honom nu, men vet inte riktigt vad han har för sig idag. Han kanske lirar, han är ju kolossalt flitig för sin ålder. Det är han som driver på i Electric Banana Band.

      LÄS MER: De tjänar bäst i musiksverige

En annan långvarig kollega är Lasse Åberg:

– Det är ganska absurt att jag och Janne träffades första gången för hela 52 år sedan, det var i ett program som hette Gitarren. I början av sjuttiotalet var vi båda med i en märklig musikal, ”Snövit och de sju dvärgarna”, där Janne spelade Blyger och jag var världens längsta Prosit. I den vevan började vi ha ännu mer kontakt och så småningom skrev han även vinjettmusiken till Trazan och Banarne, sedan har det bara fortsatt. I år har vi haft sex stora jobb med Electric Banana Band och har flera nya låtar på gång.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS