News55

GW Persson: Det här borde Löfven gjort

Artikelbild
Statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 feb. 2020

Kriminologen Leif GW Persson tar upp statsminister Stefan Löfvens utspel om ungdomsrånen i en krönika hos Expressen. Han hade själv avrått honom säga det han gjorde.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statsminister Stefan Löfven kommenterade nyligen rapporterna om grova ungdomsrån runt om i Sverige. Rånen är riktade mot unga pojkar eller män och det förekommer förnedrande inslag för brottsoffren. Statsministern uppgav att rånen hängde samman med de skattesänkningar och neddragningar som den tidigare borgerliga regeringen genomförde.

Leif GW Persson skriver i en krönika att han under många år arbetat som rådgivare åt just regeringskansliet och föregångare till Löfven. Han hade starkt avrått statsministern från att säga just det han sade.

“Man ska vara försiktig när det kommer till att uttala sig om förändringar i den här typen av brott. Första gången som rån bland ungdomar blev en stor fråga var för drygt tjugofem år sedan, samma rubriker då som nu, och vad gäller gruppers förtryck och förnedring av enskilda bär vi på en historisk tradition som tycks leva oavsett klasstillhörighet för att istället drivas av kulturella, etniska och gruppvisa motsättningar, skriver professorn.

GW Persson skriver också att vi Sverige sedan sjuttio år tillbaka tittar på sociala faktorer som dominerande faktorer till enskilda individers kriminella handlingar. Det gör man inte för att det är bättre utan av tradition och för att majoriteten av kriminologerna har en sociologisk bakgrund.

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS