News55

Handelsbanken: Ännu fler kontor som upphör med kontanter

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 okt. 2015

Släpper bomben i ett svarsbrev till SPF Seniorerna som nyligen krävt att banken ändrar beslutet att slopa kontanthanteringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan valde SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam att skriva ett öppet brev till Handelsbanken efter att hon mötts av beskedet att banken slopar stora delar av kontanthanteringen, närmare bestämt på ungefär 70 kontor.

– Mycket tråkiga nyheter, sade Chrisina Rogestam till News55, och förklarade att Handelsbanken borde varit bättre förberedda på att besöken på bankkontoren skulle öka som följd av sedelbytet – vilket Handelsbanken hävdar är anledningen.

      LÄS MER: SPF Seniorerna uppmanar Handelsbanken ändra beslutet

I brevet skrev ordföranden bland annat att:

“Som företrädare för 270 000 medlemmar, varav många är kunder i banken och har uppskattat er kontantservice, uppmanar jag er att ändra beslutet”.

Nu har Handelsbanken skickat ett svarsbrev till SPF Seniorerna.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

“Även efter dessa åtgärder har Handelsbanken fler kontor med personlig kontanthantering än alla de övriga bankerna tillsammans”, skriver Michael Green, chef på Handelsbanken Sverige.

ANNONS

Sedan släpper han bomben och skriver att banken eventuellt kommer upphöra med kontanter på ytterligare några kontor i höst för att klara av det ökade trycket.

      LÄS MER: 91 procent av Sveriges bankkontor saknar pengar

“Men vi upphör inte med kontanter på fler kontor än vi måste”, skriver Michael Green. Han beklagar även beslutet som banken tagit. Läs hela svaret här.

“Dålig ursäkt”

På SPF Seniorerna säger kommunikatören Anna Eriksson till News55 att man har förståelse för att det krävs mer omfattande kontroller när nya kunder, i och med sedelbytet, vill sätta in sina kontanter. Detta ökade tryck på Handelsbanken har delvis att göra med att övriga banker knappt erbjuder någon kontantservice.

– Men vi anser fortfarande att Handelsbankens hänvisning till sedelbytet som orsak för att dra ner på kontantservicen är en dålig ursäkt som man borde ha kunnat planera för. Det är dessutom tråkigt att Handelsbanken meddelar att de kan komma att dra ner ytterligare på kontantservicen framöver.

Fortsätter driva kravet

– En ännu sämre kontantservice kommer att drabba människor, småföretag och föreningsliv negativt, säger hon och tillägger att SPF Seniorerna dock inte ger upp.

ANNONS

 – Då uppmaningar och dialog inte verkar bita så kommer SPF Seniorerna att fortsätta driva kravet gentemot regering och riksdag på att bankerna bör åläggas ansvaret för en grundläggande kontanthantering för att kunna få bedriva verksamhet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS