Här är pensionärsorganisationernas krav på politikerna - News55
Annons
Annons

Här är pensionärsorganisationernas krav på politikerna

På onsdagen samlades de fyra största pensionärsorganisationerna PRO, RPG, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna för att presentera en gemensam kravlista till Sveriges politiker.

Annons
Annons

I Äldreforums tält i Almedalen diskuterade pensionärsorganisationerna pensionsfrågan med äldreminister Lena Hallengren. De presenterades också en kravlista på sex punkter där fokus ligger på pensionärers ekonomi.

Man kräver att pensionssystemet ses över och att det ska bli lättare för den enskilde att förutse vad man kommer att få i pension.

Tillsammans kräver man också lika skatt på pensionsinkomster och löneinkomster. Där menar dock äldreministern att regeringen redan gått det kravet till mötes.

– Det är helt orimligt att det finns fattigpensionärer, samtidigt har vi ett bostadstillägg och vi har tagit bort den orättvisa beskattningen, säger äldreminister Lena Hallgren (S).

Bostadstillägget vill dock pensionärsorganisationerna se en höjning av. Något som utlovas av såväl Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

– Vi vill ge pensionärer som har det sämst 600 kronor mer i månaden, samtidigt tycker jag att det är skamligt att folk som har rätt till bostadstillägget inte ansöker om det, säger Lena Hallengren.

Kristdemokraternas representant på plats, Jakob Forssmed, förste vice partiordförande för KD lovar även han en höjning.

– Vi vill höja bostadstillägget för alla med 500 kronor i månaden. Det här är en snabb lösning på problemet, säger Jakob Forssmed.

Annons
Annons

Trots att man vill ha högre grundpensioner menar också pensionärerna att det ska löna sig att arbeta och kräver detta av landets politiker. Därför är en översyn av pensionssystemet så viktig.

– Vi har de sämsta pensionerna i norden vilket kommer att bli ett hot för välfärden. Att ha en dålig pension gör att man inte kan utnyttja välfärden. Koppla välfärden med pensionssystemet! säger Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna.

Pensionssystemet är underfinansierat och en höjning av pensionsavgiften kommer krävas för att såväl dagens som framtidens pensionärer ska ha en bättre ekonomi menar pensionärsförbunden. Men man pekar också på vikten av att få fram debatten om pensionen och inte ha den bakom lykta dörrar. Därför menar förbunden att man bör förändra de arbetssätt som pensiongruppen har idag.

 

 

 

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är pensionärsorganisationernas krav på politikerna Här är pensionärsorganisationernas krav på politikerna