News55

Här är risken för hjärtinfarkt störst i landet

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 jan. 2017

Tack vare forskningsframsteg och att svenskar lever allt mer hälsosamt fortsätter antalet hjärtinfarkter att minska. Men samtidigt är skillnaderna stora beroende på var i landet du bor, enligt Hjärt-Lungfonden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hjärtinfarkterna i landet minskar men invånarna i Norrbotten löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas jämfört med stockholmare.

 – Det är oerhört glädjande att hjärtinfarkterna totalt sett minskar, men alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor i landet. Hjärtforskningen står inför nya utmaningar för att vi ska klara att möta framtidens hjärtsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Anledningen till att hjärtinfarkterna har minskat beror till stor del på att vården blivit bättre, att forskningen gjort stora framsteg och att människor har en allt mer hälsosam livsstil.

     LÄS MER: Allt färre drabbas av hjärtinfarkter

Stora skillnader geografiskt

En ny metod har till exempel gjort att sjukvården kan hitta fler små hjärtinfarkter som de annars hade riskerat att missa. För den som bor på landsbygden och långt från vården kan det i slutändan vara livsavgörande.

I Norrbotten insjuknade 548 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt 2015, och 135 av 100 000 invånare avled till skillnad mot situationen i Stockholm där 254 insjuknade och 56 personer dog.

– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS