News55

Här är tekniken som ska ge äldre oanade upplevelser

Artikelbild
In this June 11, 2015 file photo, the new Oculus Rift virtual reality headset is on display following a news conference in San Francisco. There are the promises of virtual reality in the form of headsets that drop you into another world and offer 360-degree views that shift as you turn your head. If VR doesn’t reach a broader audience, it could constrain development of tools to help with training, medicine, building design and other tasks yet to be imagined. (AP Photo/Eric Risberg)
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 mars 2017

På ett äldreboende i Vinslöv fick några av vårdtagarna prova på att fly verkligheten en stund med hjälp av så kallade VR-glasögon. – Många har rest och upplevt mycket i livet och vill fortsätta kunna göra det, säger Anna-Lena Eriksson, enhetschef på Sjögläntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen fick vårdtagare på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv testa så kallade VR-glasögon utrustade med tekniken Virtual Reality (virtuell verklighet), det rapporterar Norra Skåne.

Genom att kombinera VR-glasögon och hörlurar öppnar man upp stora möjligheter. Man kan till exempel spela spel eller uppleva en avlägsen plats som man kanske inte längre har möjlighet att ta sig till i verkligheten.

– Det är ju inte bara handarbetets vänner som är här numera, så att säga. Många har rest och upplevt mycket i livet och vill fortsätta kunna göra det, säger Anna-Lena Eriksson, enhetschef på Sjögläntan, till Norra Skåne.

“VR-glasögon ger en kvalitetshöjning”

Alteas konsult, Thomas Heidström, tror att tekniken kan komma väl till pass på många äldreboenden framöver.

– VR-glasögonen ger en ren kvalitetshöjning, på många ställen finns det inte resurser till att sysselsätta alla boenden hela dagarna. Jag tror att det är ett bra sätt att hålla igång hjärnan, säger han.

En av de boende på Sjögläntan, Jan-Åke Larsson, fick både prova på att ta sig en båttur på Vättern såväl som att sitta på ett virtuellt café och titta ut över ett höstlikt torg.

– Där borde det ha funnits kaffe och bullar.

ANNONS

– Jag tycker att det här är mycket bra, avslutar Jan-Åke Larsson till Norra Skåne.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS