News55

Här får du vänta längst på äldreboendeplats

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 30 jan. 2017

Väntetiden på att få plats på ett äldreboende blir allt längre och varierar beroende på var i landet du bor. I vissa kommuner ligger väntetiden på drygt tio dagar medan den i ett trettiotal kommuner är över hundra dagar, det visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du som har ansökt om en plats på ett äldreboende kan få vänta allt längre på att flytta in, det visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Allra längst var väntetiden i Ljusdal under förra året.

Helle Wijk är docent i omvårdnad vid Göteborgs universitet och har specialiserat sig på att forska om äldreomsorgen i Sverige.

– Vi har länge haft en trend i Sverige att hjälpa äldre att bo kvar hemma och i samband med det stängt ner många äldreboendeplatser. Det visar sig nu att det var väldigt olyckligt och att många kommuner kämpar för att hitta boende åt sina äldre, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Sjukvårdspersonal larmar: det är kris

Väntetiderna varierar kraftigt i landet

Under de senaste tre åren har väntetiden för ansökningar om äldreboendeplats ökat från 50 till 58 dagar i snitt. Väntetiden gäller från ansökningsdagen till det datum som personen flyttar in.

Väntetiden varierar också mycket beroende på var i landet du bor. Vissa kommuner har en väntetid på drygt tio dagar medan den är över hundra dagar i ett trettiotal kommuner. I Österåker och Vansbro har man på tre år minskat väntetiden med över hundra dagar. I Nybro och Lindesberg har väntetiden däremot ökat med lika många dagar.

– Äldre personer som beviljats plats på boende har ett stort vård- och omsorgsbehov. Ett ofrivilligt kvarboende i hemmet innebär därmed stora risker, lidande och isolering. Ligger de på ett akutsjukhus, vilket många gör när de beviljas boende, så tar de upp plats och sjukvårdskompetens i onödan för dem som verkligen behöver den, säger Helle Wijk.

– Det är allvarligt inte bara för den äldre personen utan även för akutsjukhusen som inte kan slussa patienterna vidare, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS