News55

Höj din pension med två enkla knep

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 14 nov. 2017

Livet som pensionär kan för den med dålig ekonomi vara allt annat än en dans på rosor. Men det finns knep att ta till i syfte att dryga ut pensionen, det skriver Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom att själv spara till din pension finns flera sätt att dryga ut din pension. Ett tips är att vara vaksam på dolda avgifter i samband med ditt pensionssparande. Ett annat är att hålla koll på ditt återbetalnings- eller efterlevandeskydd, det rapporterar Privata Affärer.

För dig som pensionssparar i fonder gäller det att ta reda på vad som gäller med avgifterna för ditt sparande. Det är helt i sin ordning att betala för förvaltningsavgift för fonderna, men i många fall kräver pensionsbolagen också en avgift i form av en fondförsäkring för det som kallas försäkringsskal.

      LÄS MER: Så många pensionärer kan gå miste om tusenlappar varje månad

“Det kan handla om stora pengar som du betalar helt i onödan”

– Har du pengar i en individuell tjänstepensionsförsäkring är 0,65 procent + 300 kr per år en vanlig avgift för försäkringsskalet. Det kan låta lite men tar du ut dina pengar under 20 år kommer det kan handla om stora pengar som du betalar helt i onödan, säger Mattias Fellenius, VD på pensionsjämförelsetjänsten Pensiono, till Privata Affärer.

Samtidigt finns det även pensionsbolag som låter sina kunder slippa försäkringsavgiften dit du kan flytta dina pensionspengar.

Något annat som kan vara värt att tänka på är det som kallas återbetalningsskydd eller efterlevandeskydd, vilket gör att dina anhöriga tar över ditt pensionskapital när du går bort. I vissa fall kan det vara bra att ha ett återbetalningsskydd, men om du till exempel inte har några anhöriga eller om din partner redan har bra ekonomi är det kanske inte värt att behålla sitt efterlevandeskydd. Det fungerar nämligen så att ditt kapital – till exempel tjänstepension, privat pensionssparande och premiepension – delas ut till andra pensionssparare om du inte har ett efterlevandeskydd. Detta innebär alltså att du tar del av de pengar som kommer av att andra som inte valt efterlevandeskydd avlider, skriver Privata Affärer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS