News55

Jan Scherman: Detta kan påskynda nytt pensionssystem

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 13 maj 2020Publicerad: 13 maj 2020

Hur kommer coronakrisen påverka den framtida pensionen? Vad är det vanligaste misstaget man gör på pensionsområdet? Vad kommer coronakrisen innebära för den som är 55+? Frågorna från News55:s läsare var många när Skandia Live sändes på News55 och Facebook.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55:s krönikör Jan Scherman och Skandias pensionsekonom Mattias Munter tipsade om minpension.se som en bra ingång för att få koll på sin pension om man har fått olika pensionsströmmar från olika arbetsgivare.
– Man ska se det som information. Sedan kan det vara bra att prata med en rådgivare, säger Mattias Munter.

Inkomstpensionen kan man inte påverka så mycket, men tjänstepensionen och inte minst det egna sparandet kan man påverka.
– Så fokusera på det du kan påverka, slog Mattias Munter fast.

Hur kommer coronakrisen påverka den framtida pensionen om man är yngre? Kommer vi jobba längre?
– Pensionssystemet, oberoende av corona, gör att vi kommer att behöva vara fler som jobbar längre, men många kommer att upptäcka att man inte har jobbat tillräckligt många år på arbetsmarknaden för att få en bra pension, säger Mattias Munter.

– Det är ett måste. Snart kommer var tredje eller var fjärde (69) vara i min ålder, 69 år eller äldre. Fler måste jobba längre annars slås systemet sönder. Vi måste se på arbete på ett nytt sätt, säger Jan Scherman och fortsätter:
– Hur länge man kan tänka sig att jobba förändras hela tiden. Man kan se på året efter pensionen som helt annorlunda än året innan, säger han och tar vård, skola och omsorg som några områden rymmer bra möjligheter att jobba vidare inom efter pensionen.
– Annars ser jag inte hur den här ekvationen ska gå ihop, avslutar han.

När kommer en förändring och vem driver frågan om en flexibel pension?
– Vi driver frågan på lite olika sätt. Möjligheten att pausa tjänstepensionen för att återgå i arbete, tillfälligt, är lågt hängande frukt. Vi har en pensionssystem där alla livsval får konsekvenser. Vi menar att det måste finnas verktyg för att kunna hantera det: Exempelvis att jobba längre. Idag finns inget incitament för att spara till sin egen pension till exempel, säger Mattias Munter.

– Med respekt för den demokratiska processen så måste det gå mycket fortare än det gjort under de senaste pensionberedningarna, annars kommer folk råka illa ut. Ni som sitter med argumenten måste få ut dem. Samtidigt visar coronakrisen att det går att ta beslut snabbare, och det måste vi ta med oss i pensionsfrågan, säger Jan Scherman.

Vilka är de vanligaste pensionmisstagen man gör?
– Det är att man blir för kortsiktig, att man tar ut tjänstepensionen på för kort tid, säger Mattias Munter.
– Ja, man kanske ska vara lite mer långsiktig, lite mer hoppfull, men då måste man våga prata om att livet vid någon tidpunkt tar slut och det ska man planera för, säger Jan Scherman.

Vad kommer coronakrisen att innebära för den som är 55+?
– Det är en svår fråga. Man måste prata om det med full respekt. Förhoppningsvis kommer det något bra ur krisen. Vi har lärt oss inte minst i vår kultur att döden är en del av vår tid på planeten, men även frågan om digitalisering: Att vi inte måste åka runt på en massa möten hela tiden. Vi kan faktiskt effektiviserar hur vi jobbar. Många har kommit i insikt att man är omsorgsfull i nuet. Ta vara på varandra, det är viktigt, säger Jan Scherman och avslutar:
– Vi kommer inte att glömma bort coronatiden efter en vecka. Det här kommer att sitta i.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS