News55

Jan Scherman till attack mot TV4: "Djupt olyckligt"

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 22 sep. 2015Publicerad: 22 sep. 2015

Tidigare vd:n kritiserar TV4:s beslut att samarbeta med den kontroversiella rapparen Dani M. Får medhåll av riksdagsledamoten Caroline Szyber och Judiska Centralrådet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jan Scherman säger till News55 att han är förvånad över hur TV4 valt att agera.

– Det räcker inte med att tala i sådana allmänna och icke förpliktigande ordalag om värdegrunder som man nu gör på TV4, säger han.

Samarbetet bör stoppas

I den kommande säsongen av TV4:s serie Lyckliga gatan medverkar rapparen Dani M, något som kritiseras av bland annat sajten Inte rasist, men, då han vid ett flertal tillfällen uppmärksammats för sina antisemitiska uttalanden. TV4 svarade på kritiken:

“Dani M är med i Lyckliga gatan för att han är en fantastisk rappare som även har en intressant historia. Lyckliga gatan är inte ett forum där Dani M uttrycker sina privata åsikter, utan ett underhållningsprogram som handlar om musikaliska möten över både generations- och genregränserna.”

Kanalen var redan i somras i blåsväder efter att artisten Adam Tensta rest sig upp och lämnat Nyhetsmorgon som en protest mot TV4:s samarbete med YouTube-profilen Louise Andersson Bodin efter hennes tidigare uttalanden. Det ledde till att TV4 avbröt samarbetet med henne.

      LÄS MER: TV4 försvarar kritiserat artistval

Att man nu inte stoppar avsnittet med Dani M ifrågasätts av Jan Scherman.

ANNONS

–  Nu har man gjort fel på fel, klantighet på klantighet, som i fallet med Louise Andersson Bodin. Vad som händer när man uppträder så här oerhört inkonsekvent är att man gör saken ännu värre – då blir TV4:s resonemang kring värdegrunder ännu ihåligare, säger han.

Caroline Szyber (kd): Starkt kritisk

Svenska kommittén mot antisemitism och dess ordförande Willy Silberstein gick under tisdagen ut och krävde att TV4 tydligare tar avstånd från Dani M:s åsikter och värderingar.

– Dani M är en artist som under lång tid spridit antisemitiska konspirationsteorier och uttryckt stöd för det högerextremt anstrukna, konspiracistiska och antijudiska Partiet De Fria. Dessa idéer uttrycks även i vissa av hans låttexter.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber säger till News55 att hon delar kritiken.

– Det är problematisk att TV4 ger utrymme åt en person som flera gånger spridit antisemitiska konspirationsteorier i både låttexter och i sociala medier. Det är oroande då TV4 genom att ge ett utrymme normaliserar en del av hans uttalanden. Det är jag starkt kritisk till, säger hon.

Judiska centralrådet: “Obegripligt”

Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet, anser att TV4:s agerande är obegripligt.

ANNONS

– Vi är djupt kritiska till hur de har hanterat detta. Tydligen är det mer politiskt korrekt att hysa antisemitiska föreställningar än andra typer av rasistiska åsikter. De lever inte med konsekvenserna som vi gör, den judiska gruppen är en oerhört utsatt grupp och det är obegripligt hur man 70 år efter förintelsen inte lever i en tid av större upplysning.

      LÄS MER: Min far överlevde Auschwitz – här är hans råd till dagens flyktingar

Jan Scherman menar att TV4 inte har “ryggrad att ta tydlig ställning mer än fläckvis”.

– Det är lika fel och förkastligt som när näringslivet säger att de självfallet pratar med ett parti som är främlingsfientligt. Det är samma typ av logiska kullerbyta man ägnar sig åt här. Det som då händer är det olyckliga att anpassningen till rasistiska tankar och idéer sker med hög hastighet. Just nu råkar vi leva i en tid då det är viktigare än någonsin att inte kompromissa på den här punkten.

Är du förvånad över TV4:s agerande?

– Det är klart jag är. Jag har tillbringat två decennier av mitt arbetsliv i det företaget. Jag gillar ju TV4 och tycker att de gjort bra saker och står för bra saker. Det här är djupt olyckligt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS