News55

Julhandeln: Polisen varnar för bedrägerier på nätet

Artikelbild
Oslo 20141220.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 dec. 2015

Nu går polisen ut och varnar allmänheten för att vara försiktig i julhandeln - oavsett om den sker på nätet eller i butik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Internetköp med stulna kortuppgifter och lån eller kreditköp med någon annans identitet är vanligt förekommande, särskilt i juletid. Detta är enligt polisen även den form av bedrägeri som ökar allra mest.

På nätet finns det också bedragare som lagt upp falska sajter som liknar välkända företag. Därför är det viktigt att du verkligen är säker på att du är inne på den sajt som du vill handla ifrån.

Kolla gärna upp bolaget innan du genomför ett köp, ofta hittar du varningar när du gör en googlesökning på företaget. Det brukar även vinnas omdömen på olika sociala medier. Det kan vara klokt att göra det även om företaget är välkänt, särskilt om du besöker sidan via en länk. Se till att det finns ordentliga kontaktuppgifter på hemsidan.

      LÄS MER: Handeln spår rekord för julhandeln

Skydda pinkoden när du handlar i butik

I butik är det viktigt att man skyddar sin pinkod när man trycker in den, precis som när man tar ut pengar i automat.

– Det finns bedragare som har som specialitet att titta över axeln på folk för att se deras pinkod, berättar Mattias Falkbåge på polisens nationella bedrägericenter.

I julhandeln är det även ofta trångt, något som ficktjuvar gärna utnyttjar för att ta plånboken eller betalkortet och sedan ta ut pengar med koden som nu är känd för tjuven.

ANNONS

      LÄS MER: Polisen föreslår bankomatruta för att förhindra bedrägerier

Även annonsmarknaden är full av bedragare

När julen är över är det vanligt att man vill försöka göra sig av med oönskade eller felköpta julklappar och lägger ut dessa på någon annonssajt som Blocket eller Tradera. Här gäller det att vara extra vaksam om priset är ovanligt lågt. Det finns alltid en risk att leveransen uteblir eller att du får en felaktig vara, betala därför aldrig i förskott till någons privata konto.

Polisen rekommenderar att man om möjligt bör träffa säljaren personligen och undersöka varan ordentligt innan man betalar. Fråga även om kvitto eller garantisedel om varan påstås vara nyinköpt.

Man varnar även för att klicka på länkar i mailerbjudanden där man uppmanas fylla i person- eller kontouppgifter. Utöver de uppenbara riskerna med att lämna ut sitt kontonummer finns det även risk att man då får in en skadlig kod i datorn.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS