News55

Känd matprofil om biffbråket: "Kommunen ljuger som en häst travar!"

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 feb. 2016

När Jönköpings politiker besökte äldreboendet fick de vällagade biffar medan de äldre åt pölsa. Kommunens försvar: Pölsan var slut och biffarna hörde till ordinarie äldremat. Nu träder en känd matprofil fram och menar att det är lögn: – Socialchefen ljuger som en häst travar! Ingen pensionär jag talat med har någonsin fått "hemlagade" biffar.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politikerna i äldrenämnden i Jönköping bjöd in media för att visa vilken god mat de äldre fick. Men medan politikerna åt vällagade köttfärsbiffar fick de äldre nöja sig med pölsa. En som reagerade starkt var stjärnkocken Leif Mannerström som kallade händelsen ett ”svek mot de äldre”.

Men enligt kommunens socialchef Karl Gudmundsson rörde det sig inte om någon provsmakningsbluff. Att politikerna serverades annan mat än de äldre berodde enligt socialchefen i stället på att så många av de äldre hade valt att äta pölsa vid dagen för provsmakningen att den helt enkelt hade tagit slut.

      LÄS MER: Politikerna fick biff när de äldre fick pölsa

Känd matprofil blev misstänksam

– Då bestämde sig kökspersonalen för att laga de här köttfärsbiffarna i stället. Och det är ingen specialrätt. Biffarna finns på menyn en till två gånger under en sjuveckorsperiod, berättade Gudmundsson.

Nu fortsätter biffbråket. Den kända matprofilen Anette ”Kastrullhäxan” Edlund var med vid provsmakningen med politikerna och blev misstänksam. Därför provsmakade hon biffen vid ytterligare ett tillfälle, när den dök upp på äldreboendets ordinarie meny och inga politiker eller journalister var närvarande.

      LÄS MER: Mannerström rasar mot bifflögnen

“Kommunen ljuger”

ANNONS

Och precis som hon anade var det en helt annan, betydligt sämre kvalitetet på maten den här gången.

– Det var uppvärmda industripannbiffar. Och så är det alltid. Ingen pensionär jag talat med har någonsin fått “hemlagade” biffar. Kommunen ljuger när de påstår det. Jag har till och med sparat en av pannbiffarna som bevis! säger Anette Edlund till GT.

– Socialchefen ljuger som en häst travar. Så fantastiskt lägligt att man hade sju kilo köttfärs över just den dagen media var där!

Jönköpings socialchef Karl Gudmundsson har tidigare bjudit in Leif Mannerström för att själv få bedöma maten på kommunens äldreboenden. ”Kastrullhäxan” hoppas dock att han kommer oanmäld och menar att risken annars är stor att även Mannerström får specialtillagad mat som de äldre aldrig skulle få serverat.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS