News55

Kerstin, 78, blir duschad av en robot

Artikelbild
STOCKHOLM 20090202
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2018

Äldreomsorgen i Karlstad har börjat använda en duschrobot för att frigöra personal och spara pengar. En som är försiktigt positiv är 78-åriga Kerstin Andréasson, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Karlstad har en utvald skara av kommunens äldre fått en duschrobot som ska ersätta viss personal och hindra de ökade kostnader som en allt äldre befolkning medför. Roboten, som är en prototyp, är placerad på en mötesplats i Karlstad och ska tillsammans med ytterligare fyra exemplar testas på olika platser i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Anna-Karin Skoglund som är arbetsterapeut på Resurscentrum i Karlstad kallar det för ”välfärdsteknik” och är en del av en bredare utveckling. Hon menar att i och med att mycket sker automatiskt underlättar det dessutom för funktionsnedsatta att duscha på egen hand.

– Så fort jag behöver hjälp så kommer det någon annan och bestämmer hur det där ska göras. Då bestämmer jag inte över mig själv längre. Då tappar man självförtroendet och med det en del av sitt liv, säger Anna-Karin Skoglund till Sveriges Radio.

      LÄS MER: Hemtjänsten får förstärkning – av robotar

Anhöriga kritiska

Kerstin Andréasson, 78, har använt sig av den nya duschroboten och ger både ris och ros.

– Den var bra, men den hade sina fel och brister också, säger Kerstin Andréasson om roboten som består av sex duschmunstycken framtill, två där bak och ett som är placerat under stjärten. Tvål skjuts ut automatiskt. Det Kerstin främst tycker fungerar mindre bra är duschtemperaturen och hur vattenstrålarna är riktade.

Samtidigt finns de som är mer negativa, framför allt anhöriga till äldre. Detta framkom redan tidigare då Karlstads äldreomsorg skaffade en robot som både kunde mata de äldre och torka dem i rumpan. Det man då ställde sig mest skeptiskt till var att den sociala kontakten ersattes av maskiner.

ANNONS

– Men det är liksom inte det som det handlar om, säger Anna-Karin Skoglund till Sveriges Radio och menar att den här typen av nya tekniklösningar kan bidra till höjd livskvalitet genom att användaren blir mer självständig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS