News55

Konsumentverket vägrar utreda anmälningar mot Kommunal

Artikelbild
STOCKHOLM 20151028
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 jan. 2016

Ett trettiotal medlemmar har anmält Kommunal till Konsumentverket och vill ha pengarna tillbaka, men verket kommer inte att utreda: – De konsumentskyddande lagarna gäller bara mellan privatperson och företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste veckan har ett trettiotal medlemmar i Kommunal vänt sig till Konsumentverket för att anmäla sitt fackförbund och kräva pengarna tillbaka. Anledningen är den senaste tidens avslöjanden om sprit- och nakenfester, lyxresor, miljontals förlorade kronor, vinlangning och att utrikesminister Margot Wallströms fått en hyresrätt i Stockholms innerstad av förbundet.

Men på Konsumentverket säger presschef Hans Lundin att man inte kommer att utreda några av anmälningarna mot Kommunal:

– Det beror på att Kommunal inte är något företag och det finns då inget konsumentförhållande till medlemmarna. De konsumentskyddande lagarna gäller förhållandet privatperson och företag.

      LÄS MER: Kommunal äger aktier i Attendo

Gäller detta alla typer av föreningar, klubbar och sammanslutningar?

– Ja, då är det inte en konsumentfråga. Istället blir det en civilrättslig tvist där man får anlita en advokat och gå till domstol. Men först bör man vända sig direkt till sitt fackförbund eller vad det kan vara och kräva pengarna tillbaka av dem.

Är den här typen av anmälningar vanliga?

– Det har förekommit att man vill markera missnöje med exempelvis politiska partier och fotbollsklubbar som man inte tycker har levererat. Jag minns att det var någon en gång som anmälde AIK för att de spelade för dålig fotboll.

ANNONS

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS