News55

Kvinnor får lägre pension - även med samma lön som männen

Artikelbild
STOCKHOLM 20070716
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2016

Även när de har haft samma lön som männen får kvinnor lägre pension. Det visar en ny undersökning som presenteras av minpension.se idag.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsportalen minpension.se har baserat resultatet i undersökningen på uppgifter från personer som gjort egna prognoser på portalen som totalt har 2,3 miljoner användare. Det som undersökts är hur stor pensionen är jämfört med den lön personerna har när de slutar arbeta.

Det är den hittills största undersökning som gjorts kring våra framtida pensioner och resultatet är inte vidare muntert: Generellt blir svenskarnas pensioner lägre än man tidigare trott. Snittpensionen ligger på ungefär 60 procent av lönen men det finns de som får ner mot endast 40 procent i pension.

      LÄS MER: Partiledare med dålig koll på pensionerna

Kvinnors pension lägre trots lika lön som männen

Det visar sig även att kvinnornas totala pensioner alltid blir lägre än männens i förhållande till slutlönen. Det gäller oavsett var de jobbar och hur hög lön de har. Skillnaden är ofta runt 2 000 kronor i månaden.

– Man kan anta att det beror på kvinnornas deltidsarbete, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, till Dagens Nyheter.

Beräkningarna bygger på att pensionsåldern är 65 år och att pensionerna tas ut under hela livet. I jämförelsen har hela pensionen tagits med, alltså statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS