Många äldre besväras av sin ensamhet - News55
Annons
Annons

Många äldre besväras av sin ensamhet

Uppdaterad: 2019-09-07 17:04

Många äldre som har äldreomsorg och hemtjänst känner att de är ensamma och närmare sex av tio upplever att de besväras av sin ensamhet, visar en ny undersökning.

Annons
Annons

Resultatet bygger på svaren i Socialstyrelsens årliga undersökning ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen”. Två av tio personer uppger att de att har svåra besvär av sin ensamhet, skriver SKPF pensionärerna.

Annons
Annons

– Det är personer som man behöver få upp ögonen för inom äldreomsorgen. Målet är att alla äldre ska känna sig trygga och få en bra omvårdnad, säger Stina Hovmöller på Socialstyrelsen.

     LÄS MER: Obesvarade larm och stölder på äldreboende

Svårt att lita på personalen

De som upplever dåligt välbefinnande uppger att de har svårt att påverka när personalen kommer och att de upplevt att personalen har agerat olämpligt under det senaste året. De upplever också att de har för dålig möjlighet till att vara utomhus och att de är missnöjda med maten de får.

      LÄS MER: Ny teknik skapar trygghet hos äldre

Resultatet kan bidra till förbättring

Resultaten av undersökningen menar Socialstyrelsen kan användas av den kommunala äldreomsorgen till att utveckla sitt arbete.

– Man kan exempelvis se till att personalen har kompetens att upptäcka om en äldre person inte mår så bra. Ibland kanske den äldre har svårt att uttrycka detta och i stället kanske man säger att man har ont någonstans, säger Stina Hovmöller.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Många äldre besväras av sin ensamhet Många äldre besväras av sin ensamhet