News55

Många pensionärer lever under fattigdomsgränsen

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-09-18
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 07 sep. 2016Publicerad: 07 sep. 2016

Var sjätte svensk pensionär lever idag under fattigdomsgränsen. Att höja och utvidga bostadstillägget för pensionärer är en lösning, skriver SPF Seniorernas Fredrik von Platen i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fredrik von Platen, SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor, skriver i en debattartikel på Dagens Samhälle om hur dagens pensionärer lever allt fattigare. Antalet svenska pensionärer som lever under fattigdomsgränsen 11 800 kronor per månad har fördubblats de senaste 10 åren, något som Fredrik von Platen menar inte kan få fortsätta.

Förbättra ekonomin för äldre

Ett pensionssystem är inte något som kan förändras snabbt men det finns däremot andra sätt att förbättra ekonomin för många äldre. Det är därför dags att regeringen både höjer och utvidgar bostadstillägget för pensionärer, menar Fredrik von Platen.

”För att en äldre skulle ha råd att flytta in i det nya beståndet skulle taket behöva höjas till cirka 8 100 kronor. Det är i linje med den statliga utredning som ligger på regeringens bord där en höjning av taket till 7 300 kronor föreslås, baserat på 2014 års hyror”, skriver han i debattartikeln.

     LÄS MER: Gapet mellan rika och fattiga ökar

Bostadstillägget räcker inte

Bostadstilläggets boendeutgiftstak, den högsta boendekostnaden för vilken man kan få bostadstillägg, har legat fast på 5 000 kronor i månaden de senaste 10 åren, samtidigt som boendekostnaderna har ökat.

Pensionärer som arbetat hela sitt liv och lagt undan pengar eller äger en liten sommarstuga har idag inte rätt till bostadstillägg. Detta är inte rimligt och fler pensionärer måste kunna få rätt till bostadstillägg genom att gränserna för tillåtna tillgångar höjs, menar Fredrik von Platen

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS