News55

Meteorolog sätter sig själv på världskartan: lyckas uttala omöjligt ortsnamn

Artikelbild
Jennifer Bark
Jennifer Bark
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 sep. 2015

Hur uttalar man ortsnamnet "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch"? En tv-meteorolog vågade sig på ett försök och gör nu succé över hela världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den lilla walesiska orten med det långa namnet – för de flesta i världen omöjligt att uttala – nämns av förklarliga skäl ganska sällan i tv.

Men under onsdagen bjöds staden på värmebölja. Det gav tv-metereologen Liam Dutton anledning att anta utmaningen och läsa ut “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch” för tittarna i direktsändning, berättar tidningen Resumé.

– Det är definitivt det mest utmanande namnet att uttala i Storbritannien, säger Liam Dutton.

Men metereologen levererade och nu sprids klippet som en löpeld i sociala medier.

      LÄS MER: Artur Ringart – “lite regn och kyla är en flugskit i kosmos”

Att han har 13 års erfarenhet av att rapportera väder i tv har gjort honom tryggare och mindre orolig för att göra misstag i direktsändning. En annan anledning till att Liam Dutton vågade sig på det knepiga namnet är troligen också att han själv är uppväxt i Cardiff, huvudstaden i Wales.

I klippet nedan ser du hur det gick för honom:

ANNONS

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch kommer från kymriskan, tillsammans med engelska och walesiska ett av Wales tre officiella språk. Enligt Resumé betyder namnet “Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka”.

Oavsett språk tar alltså orten sin tid att uttala, kan man konstatera.

 

 

 

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS