News55

Morgonpersonalen på äldreboendet: Möttes av en urinstank

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-04-19
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 jan. 2016

En kvinna på ett äldreboende i Strängnäs hittades på morgonen i sin säng med kläderna våta av urin. Inkontinensskyddet var upprivet, medicinskåpet upplåst och öppet och kvinnans golvlarm inte påslaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på morgonen i november förra året som personalen skulle titta till kvinnan på det särskilda boendet för äldre i Strängnäs. De möttes av vad de beskriver som en “stank av urin”. I sängen låg kvinnan, med nedkissade kläder och med inkontinensskyddet upprivet vilket innebar att hon också var täckt av kristaller från skyddet, det står i en IVO-anmälan som socialnämnden lämnat in.

Mer utbildning kan behövas

Verksamhetschef Mats Karlsson vill inte kommentera det enskilda ärendet men säger till News55 att det pågår ett förbättringsarbete.

– Vi har rutiner där vi uppmärksammar avvikelser i vårt verksamhetssystem och en del av dessa måste utredas. Ibland är det mer utbildning som behövs för att undvika att det som inträffat sker igen, säger han.

Kvinnans medicinskåp var upplåst och stod öppet och hennes golvlarm var inte påslaget utan stod vänt mot väggen på en byrå.

Den boendes behov av toalettbesök tydliggjorts

I IVO-anmälan står det att en arbetsbeskrivning gjorts för att tydliggöra den boendes behov av toalettbesök samt byte av inkontinensskydd. Enskilt samtal har hållits med den personal som inte sett till att medicinskåpet var stängt och att larmet var påslaget. Samtal med all nattpersonal beträffande den äldre kvinnans nattrutiner står också med som åtgärd. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS