News55

Pensionärer rycker in i sjukvården

Artikelbild
Det är mer sannolikt att de som jobbar inom vissa områden kommer att dö tidigare jämfört med andra yrkeskategorier.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2016

Det blir allt vanligare att pensionärer återvänder till sina gamla arbeten, och i synnerhet till sjukvården. – Vi behöver våra pensionärer och den erfarenhet och kompetens som de besitter, säger Landstingets HR-direktör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Man känner sig inte som en pensionär längre när man kommer hit. Jag tycker det är roligt att komma ut och jobba, säger pensionären Britt Marie Rautila, 67, till Sveriges Radio

Britt Marie hoppar ofta in och arbetar på sin gamla arbetsplats reumatologen vid Sunderby sjukhus i Norrbotten, och det finns många fler som henne.

      LÄS MER: Pensionärer kan gå miste om stora summor pengar

Allt fler återvänder

För två år sedan återvände 436 pensionärer till sina gamla arbetsplatser, i fjol hade siffran stigit till 487 stycken. Och i år ser de pensionärer som rycker in på grund av personalbrist ut att bli ännu fler. Det visar siffror från landstinget.

– Vi behöver våra pensionärer och den erfarenhet och kompetens som de besitter. Vi är inne i en jättestor generationsväxling och därför är erfarna medarbetare jätteviktiga, säger Ulrika Sundquist som är HR-direktör vid landstinget.

     LÄS MER: Allt fler pensionärer startar eget

Viktiga sista år

ANNONS

Britt-Marie Rautila drabbades av en stroke när hon var 58 år gammal, något som gjort att hon uppskattat de sista åren på arbetet extra mycket.

– Jag satt i bilen, körde till jobbet och upplevde en sådan lycka, att nu är jag på väg, jag är på väg in i livet igen. För på något vis var det som att jag trodde livet var slut. Så jag var så lycklig när jag kunde komma tillbaka, säger hon.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS