News55

Pensionärsförbunden: Efterlevandeskyddet orättvist mot äldre

Artikelbild
OSLO 20160323.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 08 sep. 2016Publicerad: 08 sep. 2016

Efterlevandeskyddet i Sverige är undermåligt och orättvist då det endast gäller medborgare yngre än 65 år. Det skriver fyra pensionärsförbund i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om ens partner går bort utsätts den efterlevande inte bara för stor sorg. Som det ser ut idag lider framförallt äldre kvinnor ofta av stor ekonomisk otrygghet då deras makar går bort i och med att efterlevandeskyddet inte gäller för personer över 65 år.

”Nuvarande ordning med ekonomiskt stöd till efterlevande är åldersdiskriminerande och orättvist. Vi kan inte se en enda anledning till varför äldre, företrädesvis kvinnor, inte ska ha tillgång till samma skydd som yngre i den sorg och utsatthet som en livspartners bortgång medför”, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg, SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam, SKPF:s förbundsordförande Berit Bölander och Monica Blomberg, tillförordnad förbundsordförande RPG, i en debattartikel på SVT Opinon.

      LÄS MER: Åldersdiskriminering farligare för hälsan än både rasism och sexism

Mannen avlider ofta först

Efterlevande barn får barnpension av olika slag och för den efterlevande makan eller maken finns en omställningspension, som ger ett ekonomiskt skydd i ett år alternativt två år om det finns efterlevande barn med i bilden.

Vanligtvis avlider mannen i ett äktenskap först och eftersom mannen så gott som alltid har högre pension än kvinnan kan mer än hälften av parets inkomster försvinna medan utgifterna i princip aldrig minskar lika mycket. Kvar står alltså oftast en kvinna i ekonomiskt otrygghet – endast på grund av sin ålder.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS