News55

Pensionärsförbunden kräver: "Inför vaccination av alla äldre"

Artikelbild
Oslo 20151015.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 02 nov. 2015Publicerad: 02 nov. 2015

PRO och SPF Seniorerna kräver nationellt vaccinationsprogram för alla äldre. Men intresset från politikerna är svagt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 3 november drar årets influensavaccination igång. Men antalet 65+ som vaccinerar sig är enligt siffror från Folkhälsoinstitutet lågt, knappt hälften vaccinerade sig under influensasäsongen 2014/2015 vilket är långt under Världshälsoorganisationens (WHO) målsättning på 75 procent.

Nu gör PRO och SPF Seniorerna gemensam sak för att driva frågan om ett nationellt vaccinationsprogram för äldre i form av rapporten “Lika rätt till vaccination”.

      LÄS MER: Fem län tar betalt för vaccination av äldre

Alla äldre i hela landet bör kallas

Man anser att äldre måste värnas om på samma förebyggande sätt som barn genom barnvaccinationsprogrammet där man blir kallad till vaccination vid en viss ålder. De gemensamma nämnarna för båda åldersgrupperna är svagare immunförsvar och större risk för att drabbas av komplikationer.

      LÄS MER: Påfyllning av vaccinförråd

– Med ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle de skillnader som idag finns gällande tillgång och kostnader för vaccinationer i de olika landstingen undanröjas, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Svagt intresse bland politikerna

ANNONS

Anders Tegnell, stadsepidemiolog och avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten har varit mycket tydlig i betydelsen av att vaccinera sig och poängterat att det inte finns någon annan enskild insats som räddat så många liv som vaccinationen.

Men det politiska intresset för ett nationellt vaccinationsprogram är beklämmande svagt. När PRO och SPF Seniorerna presenterade sin rapport hade riksdagsledamoten och tidigare SPF-ordföranden Barbro Westerholm bjudit in övriga riksdagspolitiker.

Ingen av dessa kom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS