News55

Pensionärsorganisationerna – "Vi kräver mer jämställda pensioner"

Artikelbild
Stockholm 2016-06-23
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 26 sep. 2016Publicerad: 26 sep. 2016

De fyra rikstäckande pensionärsorganisationerna kräver åtgärder för högre och mer jämställda pensioner. "Många av våra medlemmar har arbetat inom hemtjänsten, barnomsorgen och på sjukhus. De orkar sällan arbeta heltid fram till 65", säger Berit Bölander, förbundsordförande för SKPF pensionärerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärernas riksorganisation PRO, Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG), SKPF pensionärerna och SPF Seniorerna skriver i ett gemensamt remissyttrande på Pensionsgruppens utredning Jämställda pensioner? att de få förslag som finns i utredningen i bästa fall kan öka jämställdheten för framtida generationer pensionärer.

Konkreta förslag har lämnats

I remissyttrandet lämnas flera förslag till hur pensionssystemet kan förbättras. Där nämns bland annat: höjt bostadstillägg, slopad åldersgräns i omställningspensionen, skattelättnader på pensionsinkomster och därtill en utvärdering av hela pensionssystemet.

      LÄS MER: PRO om nya budgeten “En djup besvikelse”

Bostadstillägget bör höjas

De fyra organisationerna tycker att bostadstillägget bör höjas till att täcka hela bostadskostnaden, detta för att pensionärer ska ha råd att efterfråga en bostad i nyproduktion.

– Eftersom många av de ensamstående pensionärerna är kvinnor med låga pensioner och höga boendekostnader är höjt bostadstillägg ett snabbt och träffsäkert sätt att minska skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO till News55.

      LÄS MER: Pensionärsförbunden: Efterlevandeskyddet orättvist mot äldre

ANNONS

Slår mot de svaga

Organisationerna tycker inte att pensionerna hänger med i inkomstutvecklingen.

– Det är uppenbart hur hårt pensionssystemet slår mot kvinnor. Särskilt mot dem som har arbetat i slitsamma yrken där lönen redan är låg. Många av våra medlemmar har arbetat inom hemtjänsten, på sjukhus, i skolbespisningar och inom barnomsorgen. De orkar sällan arbeta heltid fram tills de är 65, säger Berit Bölander, förbundsordförande för SKPF pensionärerna.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS