News55

Personer med hemtjänst får inte välja mat

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 03 nov. 2015Publicerad: 03 nov. 2015

I nästan nio av tio kommuner har äldre med hemtjänst ingenting att säga till om gällande maten de serveras, enligt en undersökning som SPF Seniorerna har gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under september och oktober som SPF Seniorerna frågade samtliga kommuner hur valfriheten ser ut gällande maten för äldre som har hemtjänst. Det visade sig att enbart 29 av de 233 kommunerna som svarade på enkäten låter pensionärerna välja mellan olika matleverantörer. Resten får helt enkelt äta det som serveras.

      LÄS MER: Så slår den nya budgeten mot pensionärer med hemtjänst

– På ett sätt är vi lite besvikna att det ser ut såhär men vi är inte speciellt förvånade, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna, till News55.

Vill driva opinion

SPF Seniorerna har haft matpatruller på plats i olika län som bevakat hur det ser ut på matfronten för Sveriges pensionärer med hemtjänst.

      LÄS MER: Hemtjänsten går på kryckor

– Vår avsikt med den här större undersökningen vi nu gjort är att driva opinion och ge ett underlag till politikerna.

En generationsfråga

ANNONS

En anledning till att så många inte får välja vad de ska äta för mat är att kommunerna tror det blir billigare så, förklarar Christina Rogestam. Men det är också en generationsfråga.

–Den äldre generationen som nu har hemtjänst är vana vid att inte klaga. Jag tror det blir värre när det är dags för oss 40-talister.

I kommunerna där äldre kan välja vilken matleverantör de vill ha finns ofta möjlighet att välja mellan det kommunala köket, restauranger och matlådor från livsmedelsaffärer, visar SPF Seniorernas undersökning.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS