News55

Planera din ekonomi rätt och få mer pengar i plånboken

Artikelbild
Arkivbild/TT
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 jan. 2017

Vill du få mer pengar över i plånboken under 2017? Då gäller det att du planerar din ekonomi. Här är några enkla knep som förhoppningsvis gör planeringen lättare och dig rikare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop, men ett sätt är att göra en gedigen planering, skriver Dagens Nyheter. Här är några tips som både kan göra planeringen enklare och ge mer pengar över.

  • Ta först reda på hur dina inkomster ser ut varje månad. Hur mycket pengar har du att röra dig med? Ta hänsyn till alla eventuella inkomster: pension, lön, bidrag och så vidare. Därefter räknar du ut dina fasta utgifter, det vill säga sådant som till exempel månadshyra, amorteringar på eventuella lån, el-, telefon- och bredbandskostnader med mera.
  • Ett bra sätt att få en överblick över hur dina löpande kostnader ser ut är att spara kvitton och räkna ihop hur mycket pengar du lägger på sådant som kläder, nöjen, mat och så vidare.
  • När du har räknat ut dina inkomster och utgifter är det dags att se om det går jämt ut eller om det till och med blir något över. Om dina utgifter är större än dina inkomster är det läge att göra upp en sparplan. Vad beöver du och vad kan du göra avkall på? Har du dyra lån? Kan du pressa räntan på lånet eller lösa det med ett lån med lägre ränta? Kan du hitta ett billigare mobil- eller bredbandsabonnemang? Kan du åka kollektivt istället för att ta bilen? Bensinkostnaden är ofta en bov. Se över vilka alternativ du har som kan minska dina utgifter.
  • Börja spara pengar på särskilda konton öronmärkta för olika ändamål. Sådant som resor, födelsedagar och julfirande är aktiviteter som ofta drar iväg ekonomiskt. Sätt in en summa varje månad – det behöver inte vara ett stort belopp – tänk istället långsiktigt. Genom att öronmärka sparandet kan du vara säker på att du har en buffert för viktiga ändamål när du behöver.
  • Nästa steg är att göra långsiktiga besparingsmål. När du har en buffert kan du placera dina pengar i fonder och aktier – gå till din bank och få hjälp om du behöver. Tänk på dina placeringar som ett kapital som du inte får röra. Det här är pengar som bara ska användas i nödfall.
  • Var noga med att alltid ha en buffert , det vill säga en summa pengar att ta till om något oväntat skulle hända.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS