Politikernas utmaning påbörjad - de ska leva som pensionärer i en vecka - News55
Annons
Annons

Politikernas utmaning påbörjad – de ska leva som pensionärer i en vecka

Uppdaterad: 2015-11-11 15:32

Fyra riksdagsledarmöter inledde i dag en veckas utmaning att leva med pensionärbudget. – Jag åt yoghurt och flingor till lunch, säger Solveig Zander (C), till News55.

Annons
Annons

De fyra riksdagsledamöter som antagit SPF Seniorernas utmaning att leva som pensionärer under en veckas tid sitter alla i Socialförsäkringsutskottet och de tre första även i den parlamentariska Pensionsgruppen som ansvarar för pensionssystemet: Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S).

De har alla fått ett kuvert var med en veckas nettopension som skiljer sig något.

SPF Seniorerna har dragit av för fasta kostnader enligt Konsumentverkets genomsnittssiffror på: hyra, el, hemförsäkring, TV-licens, internet, mobil, högkostnadsskydd, hygien och tandvård, förbrukningsvaror, hemutrustning.

“Dagen inleddes med gröt”

Ledamöternas veckopension är tänkt att räcka till all mat och fritid under hela veckan. Varje dag kommer det pipa till i politikernas mobiltelefoner med ett erbjudande om fiktiva fritidshändelser, exempelvis: “Din pensionärsförening ordnar boule och kaffe för 50 kronor”. Om erbjudandet accepteras kan det dras av från nettopensionen.

– Just nu känns det bra, kommenterar Solveig Zander den första dagen som “pensionär”, till News55.

Dagen inleddes med gröt till frukost, yoghurt och flingor till lunch.

Annons
Annons

– Jag hann inte gå och handla i morse så det blev en nödlösning. Jag planerar att storhandla i kväll så jag ska kolla vad det är extrapris på, säger hon.

#levsompensionär

Ledarmöterna kommer dagligen dokumentera livet som pensionär med text och bild i sociala medier under hashtaggen #levsompensionär.

Under dagen skrev Solveig Zander sin första uppdatering på Facebook:

“Nu är jag hungrig efter snart 4 timmar i kammare o grötfrukost för ännu längre sedan. Om jag inte var pensionär hade jag gått till matsalen på riksdagen. Kostnad 86kr. Nu går jag till affären o handlar, får bli fil o flingor som jag kan äta flera dagar”

Efter veckan kommer ledarmöterna få gissa om de haft låg, medel eller hög pension, samt berätta hur det var att leva som pensionär i jämförelse med en normal vecka.

UTMANINGEN

Det är SPF Seniorerna som har bestämt reglerna för utmaningen.
Resor som ledamöterna gör inom sitt riksdagsuppdrag behöver inte betalas med pensionspengarna, medan andra resor (fritid) ska dras av från pensionspengarna.
Blir ledamöterna bjudna på mat så får de dra av schablonbelopp för detta från sina pensioner: frukost 50 kr, lunch 100 kr, middag 150 kr.
Lagar ledamöterna mat hemma, och exempelvis använder pasta som står i skafferiet sen tidigare så får de dra av kostnaden för det.
Vid sedan tidigare inplanerade längre konferenser och resor gäller ett lägre belopp, i enlighet med Skatteverkets siffror på måltidsavdrag: frukost 44 kr, lunch 77 kr, middag 77 kr.
Utmaningen genomförs 11 november-17 november.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Politikernas utmaning påbörjad – de ska leva som pensionärer i en vecka Politikernas utmaning påbörjad – de ska leva som pensionärer i en vecka